Petliçkovski për kollën e keqe: Rreziku më i madh ekziston tek fëmijët e pavaksinuar

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 9 Shkurt, 2024 21:17

Petliçkovski për kollën e keqe: Rreziku më i madh ekziston tek fëmijët e pavaksinuar

Çdo ditë vaksinimi më herët është një investim për një të ardhme më të mirë. Efektin e këtyre vaksinave do ta shohim pas 10 ditësh ose dy javësh. Për manifestimin e plotë të efikasitetit është e nevojshme që tri dozat të rrumbullakohen, tha kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Aleksandar Petliçkovski për epideminë e kollës së keqe (pertusis).

Sipas tij, fëmijët më të rritur janë të mbrojtur nga një pasqyrë e rëndë klinike me kollë të keq dhe rreziku më i madh ekziston tek fëmijët e pavaksinuar dhe pjesërisht të vaksinuar.

“Tek fëmijët e vegjël mund të ketë një pasqyrë të tmerrshme klinike dhe pasoja vdekjeprurëse. Ne duhet të shpëtojmë veten nga kjo që tani”, paralajmëron kryetari i KSI-së.

Në pyetjen se sa kohë ekziston mbrojtja nga ky imunizim, mjeku thotë se janë disa vite kur do të përfundojë i gjithë cikli, vaksinimi parësor me tre doza në 2, 4 dhe 6 muaj, një dozë përforcuese në 18 muaj dhe një dozë përforcuese në 7 vjet.

Ai shton se për sëmundjen ekziston një terapi efektive./Telegrafi/

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 9 Shkurt, 2024 21:17

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare