Prej çfarë vuante Janeva nuk dihet, por problemi me pushime mjekësore fiktive nuk ndalet

Prej çfarë vuante Janeva nuk dihet, por problemi me pushime mjekësore fiktive nuk ndalet

Prej çka vuante prokurorja speciale, Janeva ende nuk e ka njohuri, por për këtë arsye u shfaq në sipërfaqe problemi me sëmundjeve fiktive, për çka kompanitë thonë se po torturohen, sepse ende ekziston një fenomen i përhapur në mesin e punëtorëve të shkojnë në pushim mjekësor edhe pse nuk janë realisht të sëmurë. Për Organizatën e Punëdhënësve, ky rast duhet të jetë alarm për të zgjidhur problemin dhe Ministria e Shëndetësisë kërkohet të krijojë një komision të posaçëm, i cili do të kontrollojë raportet e sëmundjeve të rreme, përcjell FLAKA.

“Keni parë rastin e fundit, të gjithë pyetën se çfarë kishte Katica, cila është diagnoza. Nga punëdhënësi nuk ka lëshuar një informacion të tillë. Edhe kur të vijë sëmundja, edhe atëherë punëdhënësi mund të dijë dhe ndoshta të marrë masa me Komisionin në MSH, për të përcaktuar nëse kjo leje është fiktive apo reale. Në Maqedoni kemi parë shumë raste të tilla, ka pasur personalitete të shquara nga Ministria e Punëve të Brendshme dhe institucione të tjera publike, sa herë që merret një problem me përgjegjësi disiplinore, merret pushim mjekësor dhe janë 99,9 për qind fiktive. Raste të tilla në industrinë e tekstilit dhe përpunimit ka poashtu”, thotë Angel Dimitrov, kreu i Organizatës së Punëdhënësve.

Fenomeni është veçanërisht i theksuar në industrinë, ku pushimet mjekësore merren ndërmjet 8 dhe 12 përqind të punëtorëve në nivel kompanie, gjë që krijon dyshime se a janë realiste.

Fondi Shëndetësor tha se një nga funksionet e tyre është kontrolli, në të cilin ata ushtrojnë kontroll mbi ushtrimin e të drejtave dhe ofrimin e shërbimeve shëndetësore që rrjedhin nga ligjet mbi sigurimin shëndetësor dhe kujdesin shëndetësor, si dhe pajtueshmërinë me ligjet dhe aktet nënligjore që rrjedhin nga Marrëveshja me Fondin.

Përderisa problemi nuk kapërcehet, për firmat kjo është një shpenzim i madh, ato mbulojnë 80 për qind të pagës për punëtorët që nuk kanë kontribuar në procesin e prodhimit. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 23 Korrik, 2019 21:29

HAPËSIRË E SPONSORIZUAR

Loading...

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.

REKLAMA