Pse dhe me sa humbje ishte fitimi i bankave vitin e kaluar?

Desk
By Desk March 6, 2020 22:52

Pse dhe me sa humbje ishte fitimi i bankave vitin e kaluar?

Ndërsa mund të jenë më shumë se të lumtur dhe të kënaqur me fitimet që ata fituan vitin e kaluar, bankierët e Maqedonisë zakonisht nuk kanë pse të hapin një shampanjë për të festuar një vit të madh biznesi, përcjell FLAKA.

Arsyeja është se fitimet totale në sektorin bankar në vend për vitin e kaluar janë 27 milion euro më të ulëta se në vitin 2018.

Ose, gjithsej 15 banka e Maqedonisë, sipas të dhënave të Bankës Popullore, i dhanë fund vitit 2019 me një fitim të përgjithshëm prej 108.7 milion euro, krahasuar me një vit më parë, kur llogaritë e tyre për fitime ranë madje 135.8 milion euro.

Ka një rënie të rezultatit financiar në të gjitha bankat për nga madhësia, megjithëse përkeqësimi më i fortë vërehet në bankat e mesme.

Përkatësisht, pesë bankat e mëdha janë përsëri “fituese” të pjesës më të madhe të fitimeve. Ata kanë fituar edhe 113.3 milion euro, që është akoma më pak se 2018, kur fitimi i tyre ishte 128.1 milion euro.

Rezultati më i keq është grupi i shtatë bankave të mesme, i cili arriti në 6.8 milion euro vitin e kaluar, nga viti 2018, kur ata kishin një fitim total prej pesë milion eurosh.

Tre bankat e vogla vitin e kaluar arritën në 2.2 milion euro, që është 500,000 euro më pak se në vitin 2018.

Shumica e fitimeve që bankat vazhdojnë të marrin nga normat e interesit, ose më saktë, nga diferencat midis normave të ngarkuara nga qytetarët dhe firmat kur i huazojnë ato, dhe ato që ata japin hua ndaj parave që mbajnë atje. Ose, konkretisht, nga të ardhurat neto nga interesat e bankave vitin e kaluar kanë mbledhur 244 milion euro, pak më pak se 2018, kur të ardhurat neto nga interesi ishin 250 milion euro.

Nëse shikoni se kush mori interesin më të madh vitin e kaluar, së pari janë qytetarët, të cilët u dhanë bankave të interesit 163 milion euro, të ndjekur nga kompanitë, me pagesa interesi të paguara prej 110 milion euro vitin e kaluar.

Bankat po fitojnë gjithashtu komisione dhe tarifa të mëdha, nga të cilat morën gati 83 milion € vitin e kaluar, një rritje në krahasim me vitin 2018.

Vitin e kaluar pati një rritje të lehtë të të ardhurave nga valutat, ku ata fituan 15 milion euro.

Ulja më e madhe në anën e të ardhurave të bankave mund të shihet në zërin e të ardhurave të tjera, të cilat vitin e kaluar arritën në 35 milion EUR, krahasuar me 58 milion EUR një vit më parë. Të ardhurat e tjera të biznesit përfshijnë të ardhura nga dividenti dhe kapitali neto, shitjet e aktiveve financiare, fitimet e kapitalit, arkëtimet e shkruara më parë dhe të ngjashme. Ky është në të vërtetë ulja më e konsiderueshme e të ardhurave, me sa 23 milion euro.

Nga ana e shpenzimeve, fakti është se në vitin 2019, zhvlerësimet dhe provizionet speciale për humbjet e mundshme të kredisë u rritën mbi 68 milion EUR, krahasuar me vitin 2018, kur këto shpenzime ishin më të ulëta për 10 milion EUR.

Në vitin 2019, kostot e personelit u rritën pak, duke arritur në mbi 84 milion EUR, si dhe shpenzimet e tjera të biznesit, të cilat arritën në 88 milion EUR vitin e kaluar.

Përndryshe, nëse shikoni rezultatet e treshes më të madhe bankare, fakti është që dy prej tyre regjistruan një ulje të fitimit dhe fitimi u rrit në një bankë.

Stopanska Banka Shkup pësoi rënie të fitimit të saj vitin e kaluar. Pavarësisht se mbeti banka me fitimin më të lartë, banka vitin e kaluar pati një fitim më të ulët për 6.1 milion euro sesa fitimi që bëri një vit më parë, kështu që vitin e kaluar ishte 38.55 milion euro. Sidoqoftë, Stopanska Banka Shkup mbetet banka më fitimprurëse në treshen e madhe.

NLB Bank, ndërkohë, përfundoi vitin e kaluar me një fitim prej 30.1 milion euro, një ulje në krahasim me fitimin prej 34.5 milion euro në 2018.

Dhe Banka Komerciale ka vitin e saj më të suksesshëm të biznesit, pasi fitimi i saj vitin e kaluar ishte më i larti në historinë e saj, duke arritur në 29.4 milion €, që është 450,000 € më e mirë se në vitin 2018.

Për këtë rezultat të mirë, të tre anëtarëve të Bordit të Drejtorëve të Bankës janë paguar 876,400 euro për rrogat, pagat e suksesit në biznes, lejimet e Vitit të Ri dhe sigurimet menaxheriale, dhe shuma përfshin trajnime ekspertësh dhe rishikime sistematike. FLAKA

Desk
By Desk March 6, 2020 22:52