Pse nuk mund të parashikojmë ende një tërmet?

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2023 20:42

Pse nuk mund të parashikojmë ende një tërmet?

Tërmeti është një fenomen natyror, rezultat i lëvizjes së pllakave tektonike, lëvizjes së kores së Tokës, gjatë së cilës lirohet energji e madhe që çon në lëkundjen e tokës.

Forca e një tërmeti varet nga disa faktorë, si sasia e energjisë së çliruar, thellësia e hipoqendrës, distanca nga epiqendra dhe përbërja e kores së tokës. Një tërmet manifestohet me lëkundje ose zhvendosje të tokës së tokës.

Sot në mëngjes bota u zgjua me lajmin për një tërmet shkatërrues me magnitudë 7.8 të shkallës Rihter që goditi Turqinë jugore herët në mëngjes. Sipas të dhënave fillestare, ajo është ndjerë në një pjesë të madhe të vendit si dhe në disa vende të rajonit, përfshirë Sirinë fqinje. Numri zyrtar i të vdekurve, sipas informacioneve të fundit, në të gjithë Turqinë dhe Sirinë tani është më shumë se 640, dhe rreth 2,000 janë plagosur. Një operacion i madh shpëtimi është duke u zhvilluar.

Sa herë që një tërmet kaq i fortë ndodh kudo në botë, me humbje të mëdha njerëzore dhe dëme materiale, lind sërish pyetja: pse nuk mund të parashikojmë ende një tërmet?

Si matet një tërmet?

Forca e tërmetit shprehet duke përdorur shkallën Mercalli-Kankani-Siberg, e njohur më mirë si shkalla Mercalli, e cila ka 12 gradë dhe bazohet në destruktivitetin dhe pasojat e tërmetit.

Ekziston edhe shkalla e Rihterit ose shkalla Rihter, e cila ka një magnitudë nga 0 deri në 9 gradë dhe bazohet në fuqinë (sasinë) e energjisë së çliruar gjatë tërmetit.

Shkenca që merret me studimin e tërmeteve quhet sizmologji, por pavarësisht përparimeve të mëdha të teknologjisë dhe njohurive të reja, edhe sot është shumë e vështirë të parashikohet një tërmet dhe pasojat e tij. Pajisja që përdoret për matjen e tërmetit quhet sizmograf dhe dokumenti që mbetet quhet sizmogram.

Ka disa lloje tërmetesh, ndër të cilët më të shpeshtë (90% të rasteve) janë të ashtuquajturit tërmetet tektonike, të cilët janë edhe më të fortët edhe më shkatërruesit. Quhen tektonike sepse ndodhin gjatë lëvizjes dhe kontaktit të pllakave tektonike. Ka edhe tërmete vullkanike (7% të rasteve), të cilët janë më të dobët dhe ndodhin gjatë shpërthimit të një vullkani dhe tërmete që ndodhin gjatë shembjes së tokës, të ashtuquajturat. tërmetet me rrëshqitje të dheut (3% e rasteve).

Çfarë është hipoqendra dhe çfarë është epiqendra?

Brenda Tokës ndodh një tërmet dhe ai vend quhet pikë e nxehtë. Pika brenda Tokës ku ndodh tërmeti quhet hipoqendër, dhe vendi në sipërfaqen e Tokës ku ndihet më fort është epiqendra. Nga epiqendra, valët goditëse vazhdojnë të lëvizin në rrathë koncentrikë, por me intensitet më të dobët. Sipas thellësisë, hipoqendra mund të jetë e cekët (deri në 70 km thellësi), e mesme (nga 70-300 km thellësi) dhe e thellë (300-730 km thellësi).

Tërmeti përhapet në dallgë. Sipas shpejtësisë së përhapjes, ato ndahen në imazhe gjatësore ose parësore dhe tërthore ose dytësore. Drejtimi i përhapjes së valës mund të jetë vertikal ose horizontal. Tërmetet janë një faktor i rëndësishëm në formimin e relievit të Tokës, por mund të shkaktojnë edhe pasoja katastrofike të dëmeve materiale apo viktima njerëzore.

Zonat më të prirura ndaj tërmeteve janë unazat vullkanike të zjarrit dhe zonat rreth vargmaleve të reja malore. Në Maqedoni, zona më e prekur nga tërmetet është Lugina e Vardarit. Sipas statistikave, 8% e të gjithë tërmeteve në Evropë ndodhin në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Pse nuk mund të parashikohet një tërmet?

Shkencëtarët po punojnë vazhdimisht për të krijuar modele të reja të sofistikuara artificiale të tërmeteve dhe për të studiuar historinë e tërmeteve, por askush nuk ka njohuri të mjaftueshme për kushtet në thellësitë ku fillojnë dhe rriten tërmetet për të qenë në gjendje të parashikojë këtë fatkeqësi elementare.

Këto analiza dhe kërkime japin përgjigje më të hollësishme se pse nuk është e mundur të parashikohet saktësisht se kur do të ndodhë një tërmet, edhe pse ne e dimë se cilat zona janë aktive sizmologjikisht.

Hulumtimet e reja sugjerojnë se përgjigja mund të qëndrojë në gazrat që krijohen para një tërmeti.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2023 20:42