Punëtorët nga jashtë do të vijnë nga vendet me pagë 200 euro, punëtorët tanë do të largohen për paga 1000 euro

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 14 Mars, 2023 21:18

Punëtorët nga jashtë do të vijnë nga vendet me pagë 200 euro, punëtorët tanë do të largohen për paga 1000 euro

Rreth 10,000 punëtorë mungojnë në vend çdo vit. Zëvendëskryeministri Bytyqi kërkon kuadër për punë. Mungesa më e madhe është në sektorin e ndërtimit dhe në industrinë e hotelierisë. Nga këto aktivitete, njerëzit më së shumti gjetën punë në vendet ku ka paga dhe kushte më të mira pune.

Nuk ka kufizime, dyert janë të hapura për punëtorët nga të gjitha vendet. Bizneset u ankuan se është shumë e vështirë të gjesh staf nga ajo që ka në Agjencinë e Punësimit.

“Ata po ikin për paga mesatare më të larta. Në vendin tonë 550 euro është paga mesatare ku shkojnë në punë është 1100 euro, kurse në vendet nga do të vijnë me shumë mundësi, paga mesatare është 200 euro. Është një cikël i natyrshëm lëvizjeje”, thotë Fatmir Bytyqi, zëvendëskryeministër për Çështjet Ekonomike.

Nga ana tjetër investitorët, të cilët ndodhen vetë në vend, po përpiqen të sigurojnë kuadrin e nevojshëm për punë përmes arsimit dual. Ambasadori gjerman Otto Graf sugjeron që shteti dhe institucionet të punojnë së bashku për këtë problem. Ata kanë vërejtje edhe për procedurat komplekse administrative.

“Sa i përket procedurave këtu, kushdo që drejton një biznes dëshiron që të gjitha ato procedura të jenë të shpejta dhe efikase dhe vendi që ofron që do të tërheqë investitorët. Ata shpresojnë që vendi të përshpejtojë të gjitha procedurat”, tha Otto Graf, ambasadori i Gjermanisë në vend.

Vitet e fundit, shumë punëtorë kanë shkuar në vende të tjera për paga më të larta dhe kushte më të mira. Sektori i hotelerisë është zbrazur kryesisht gjatë krizës së Covid. Bizneset tashmë kanë paralajmëruar se problemi i punës mund të bëhet edhe më serioz pasi Gjermania ka lehtësuar kushtet e punës.

Ata paralajmëruan se shteti duhet të bëjë diçka, përndryshe ekonomia do të vuajë shumë. Në periudhën e ardhshme Gjermania do të mobilizojë rreth 50.000 punëtorë nga Maqedonia dhe rajoni. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 14 Mars, 2023 21:18

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare