Punonjësit turistikë me pritshmëri pozitive nga “Mini shengeni”

Punonjësit turistikë me pritshmëri pozitive nga “Mini shengeni”

Lëvizja e lirë e mysafirëve të huaj, më shumë turistë, konkurrencë më e madhe në treg dhe turizëm i shëndetshëm pritet nga punëtorët e turizmit nga lidhja “Shengen i vogël” i promovuar ditë më parë nga drejtuesit e Ballkanit Perëndimor në Ohër, përcjell FLAKA.

Filip Stefanoski, punonjës turist nga Ohri i cili ka shumë vite që punon ekskluzivisht me turistë nga Indonezia, Rusia dhe Kina, pret numrin më të madh të përfitimeve për sa i përket regjimit të vizave.

“Unë mendoj se kjo mund të shkaktojë një revolucion në turizëm. Serbia është një nga vendet që ka një regjim të shkëlqyeshëm vizash për mysafirët kinezë, mysafirë rusë dhe për indonezianët. Ata janë një miliardë e pesëqind milion vizitorë të mundshëm që pas iniciativës do të jenë në gjendje të lëvizin lirshëm në Maqedoni dhe Shqipëri. Për sektorin e turizmit kjo është një iniciativë e shkëlqyeshme dhe nëse sektori i biznesit në turizëm e shfrytëzon këtë mundësi dhe bën pako të reja për ato vende mund të ketë një ndikim të madh në ekonomi”, thotë Filip Stefanoski, punëtor turistik.

Parashikimet e tij janë që lidhja do të ketë sukses, dhe kështu bëjnë agjentët e huaj.

“Kjo lidhje është e mirë sidoqoftë. Është një projekt nga punonjësit e turizmit që do të kontribuojë në konkurrencë të shëndetshme, do të rrisë cilësinë e turizmit dhe më shumë turistë do të jenë në gjendje të lëvizin lirshëm në këto vende. Agjentët tanë nga Kina, Indonezia dhe Rusia janë të kënaqur me këtë iniciativë dhe presin që ta realizojmë më shpejt”, shton Stefanoski.

Përndryshe, nisma “Shengen i vogël” te ekspertët e Maqedonisë ka shkaktuar pikëpamje të ndryshme. Disa biznesmenë ndajnë qëndrimin me sektorin e turizmit dhe janë të mendimit se kjo do të sjellë një përfitim pozitiv për sektorin e biznesit. Por për disa ekspertë ekonomikë, kjo është ende një nga shumë iniciativa për të forcuar bashkëpunimin në rajon që nuk japin rezultate të rëndësishme.

Synimet fillestare të kësaj lidhje janë qarkullimi i lirë i njerëzve, mallrave dhe kapitalit, doganat e përbashkëta dhe kontrollet fitosanitare, d.m.th. heqja e të gjitha pengesave dhe barrierave midis Maqedonisë, Serbisë dhe Shqipërisë. FLAKA

BURIMI: TV 24

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 18 Nëntor, 2019 20:58

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.