Qeveria ka dërguar 119 faqe të kontratës me “Bechtel&Enka” në KSHPK, e cila ka mbi 400 faqe

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Maj, 2023 21:05

Qeveria ka dërguar 119 faqe të kontratës me “Bechtel&Enka” në KSHPK, e cila ka mbi 400 faqe

Më pak se gjysma e kontratës së nënshkruar me “Bechtel&Enka” ka arritur në komisionin kundër korrupsionit. Qeveria dërgoi një dokument prej 119 faqesh dhe 70 faqe të tjera shtesa dhe shpjegime që janë pjesë e marrëveshjes. Kryeministri Kovaçevski në ditën e nënshkrimit të marrëveshjes përfundimisht konstatoi se e gjithë marrëveshja ka mbi 400 faqe, përcjell FLAKA.

Kryetarja e komisionit kundër korrupsionit, Biljana Ivanovska, dje ka konfirmuar se nuk e kanë marrë të gjithë kontratën dhe se një pjesë i ka mbetur sekret, edhe pse duhet të kontrollojnë dyshimet për korrupsion. Sot nga KSHPK-ja kanë bërë të ditur se pasi kanë konstatuar se nuk e kanë marrë të gjithë kontratën, do të kërkojnë që qeveria ta dorëzojë në tërësi për të filluar punën.

Nga ana tjetër, qeveria me një përgjigjen e saj thotë se pse u shkurtua versioni për shqyrtim, pa iu referuar një dispozite ligjore.

“Pas miratimit nga qeveria si mbajtëse e kontratës për ndërtimin e autostradës së Korridorit 8 dhe autostradës së Korridorit 10D, ajo i është dorëzuar Komisionit Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit në një formë në të cilën është miratuar për përdorim të kufizuar nga palët e interesuara”, thuhet në përgjigjen e Qeverisë.

Qeveria nuk sqaron se kush dhe mbi bazën e cilit ligj apo rregullore ka marrë vendimin për të bërë siç e quajnë “formularin e miratuar për përdorim të kufizuar nga palët e interesuara”. Nga ana tjetër, sipas Ivanovskës, i njëjti version është dërguar edhe në Kuvend.

Marrëveshja është tërësisht sekrete dhe asnjë pjesë e saj nuk është bërë publike. Qeveria i referohet sekretit tregtar dhe përcaktimi i sekretit tregtar është ai që përcaktohet nga personat juridikë që nënshkruajnë një kontratë të caktuar. Por problemi është se i vetmi person juridik në këtë marrëveshje është një Ndërmarrje Publike që shpenzon para për qytetarët nga Buxheti. Marrëveshja ka të bëjë me ndërtimin e rrugëve.

Nuk dihet nëse sekreti tregtar lidhet me teknologjinë apo me mënyrën e pagesës, prandaj dyshimet e publikut për mostransparencën që çon në korrupsion nuk po pakësohen. Për momentin, marrëveshja nuk është parë e plotë nga deputetë, zyrtarë apo anëtarë të antikorrupsionit, të cilët kanë edhe certifikata sigurie që të mund të përdorin informacione konfidenciale. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Maj, 2023 21:05