Qeveria ka nisur procesin e negociatave me Komisionin Evropian për pjesëmarrje në programin Evropa Dixhitale

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 3 Gusht, 2022 21:38

Qeveria ka nisur procesin e negociatave me Komisionin Evropian për pjesëmarrje në programin Evropa Dixhitale

Qeveria sot miratoi Informacionin për anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në programin e Evropës Dixhitale (DIGITAL), të përgatitur nga Ministria e Shoqërisë Informative dhe Administratës, përcjell FLAKA.

“Me miratimin e këtij informacioni, Qeveria fillon procesin e negociatave me Komisionin Evropian për pjesëmarrje në programin DIGITAL. Kjo do të ofrojë mundësi për financimin e projekteve të të gjitha kompanive, institucioneve dhe organizatave civile që do të aplikojnë me projekte për dixhitalizimin e thirrjeve në kuadër të Programit”, njoftoi shërbimi për shtyp i qeverisë.

Programi DIGITAL është një program i ri i Bashkimit Evropian që synon afrimin e teknologjive dixhitale me bizneset, qytetarët dhe administratën publike, si hapa kyç drejt përmirësimit të jetesës dhe punës, veçanërisht kur pandemia COVID-19 na tregoi se sa i rëndësishëm është zhvillimi dhe njohuritë e teknologjia është, si dhe sa e rëndësishme është që Evropa të mos varet nga sistemet dhe zgjidhjet që vijnë nga rajone të tjera të botës. Ai siguron financim strategjik për të mbështetur projekte në pesë fusha kryesore të kapaciteteve: superkompjuter, inteligjencë artificiale, siguri kibernetike, aftësi të avancuara dixhitale dhe sigurimin e përdorimit të gjerë të teknologjive dixhitale në të gjithë ekonominë dhe shoqërinë, duke përfshirë përmes qendrave të inovacionit dixhital.

Qëllimi, thotë qeveria, është të përshpejtojë rimëkëmbjen ekonomike dhe të formësojë transformimin dixhital të shoqërisë dhe ekonomisë evropiane, duke sjellë përfitime për të gjithë, veçanërisht ndërmarrjet e vogla dhe të mesme.

Anëtare të programit janë të gjitha vendet e BE-së, përveç kësaj, janë anëtarë edhe të gjitha vendet e Komunitetit Ekonomik Evropian, dhe ka mundësi për të shfaqur interesim dhe anëtarësim të vendeve kandidate, si dhe vendeve të programeve të fqinjësisë së mirë. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 3 Gusht, 2022 21:38