Raporti i KE pozitiv për Maqedoninë, data ende e pasigurt

Desk
By Desk March 6, 2020 21:58

Raporti i KE pozitiv për Maqedoninë, data ende e pasigurt

Progresi i prekshëm në zbatimin e reformave dhe marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë deklarohet nga Komisioni Evropian në Raportin e tij të Jashtëm për Maqedoninë, për të cilin Këshilli Evropian do të vendosë më 26 mars nëse do të japë dritën e gjelbër për negociatat me vendin. Komisioni e përmbyll raportin duke thënë se rekomandimi për të filluar negociatat me vendin deri në vitin 2019 mbetet i vlefshëm. Për Komisionin, rekomandimi për negociata është i vlefshëm edhe për Shqipërinë, kështu që pret që Këshilli Evropian të fillojë negociatat me të dy vendet me samitin BE-Ballkani Perëndimor në Zagreb në maj, përcjell FLAKA.

“Në rastin e Maqedonisë së Veriut, raporti nënvizon gjithashtu hapa të rëndësishëm të ndërmarrë për forcimin e pavarësisë së gjyqësorit dhe tregon performancë të përmirësuar në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, si dhe përparim në reformën e inteligjencës, si dhe në administratën publike. Në përgjithësi, ne i përmbahemi rekomandimit tonë për të hapur negociatat e pranimit sa më shpejt që të jetë e mundur dhe shpresojmë që Këshilli Evropian të japë dritën e gjelbër, në përputhje me miratimin e metodologjisë së rishikuar të paraqitur disa javë më parë “, tha Anna Pissonero, zëdhënëse e Komisionerit për Zgjerimit.

Ky raport, së bashku me metodologjinë e rishikuar të negociatave për Zëvendës Kryeministrin për Çështjet Evropiane Bujar Osmani, plotëson kushtin e dytë për fillimin e negociatave këtë pranverë.

“Ky është kushti i dytë kur përjashtohen çdo dilemë për vendin tonë si kandidat për fillimin e negociatave këtë vit. Unë besoj se të gjitha parakushtet janë përmbushur në 26 Mars 2020, për një vendim për të filluar negociatat “, tha Bujar Osmani, Zëvendës Kryeministri për Çështjet Evropiane.

Raporti për Maqedoninë përqendrohet në tre fusha, të gjitha tregojnë përparim në zbatimin e reformave. Në fushën e parë – reformën gjyqësore dhe hetimet, ndjekjet penale dhe dënimet në rastet e korrupsionit dhe krimit të organizuar, përfshirë në një nivel të lartë, Komisioni vëren hapa të jashtëzakonshëm legjislativ për të forcuar pavarësinë e gjyqësorit.

Zbatimi i kornizës së re ligjore që përfshin disa ligje përfshirë Kodin Penal, Ligjin për Gjykatat, Këshillin Gjyqësor, Ligjin për Prokurorinë Publike dhe noterin publik, Komisioni beson se ka rritur transparencën në përzgjedhjen dhe vlerësimin e gjyqtarëve dhe anëtarëve të Këshillit Gjyqësor. Për këtë organ gjyqësor, Komisioni vëren se ka rritur rolin e tij aktiv në mbrojtjen e pavarësisë së gjyqtarëve dhe në zbatimin e rregullave të përmirësuara disiplinore. Si shembull, përmenden gjashtë gjyqtarë të pushuar, përfshirë një kryetar dhe dy anëtarë të Gjykatës Supreme. Për Komisionin dhe kontrollin e funksionimit të ACMIS, rezulton në funksionimin e qetë të shpërndarjes automatike të çështjeve gjyqësore.

Vendi vlerësohet gjithashtu për trajtimin e çështjeve të korrupsionit dhe organizimin e krimit. Thuhet që vitin e kaluar Prokuroria e Krimit të Organizuar hapi nëntë hetime të reja që përfshinin 52 të dyshuar, kryesisht zyrtarë të nivelit të lartë, në krahasim me vitin 2018 kur kishte vetëm pesë raste me shtatë të dyshuar dhe gjashtë raste dhe 10 të dyshuar në vitin 2017. FLAKA

Desk
By Desk March 6, 2020 21:58