Rebalanc urgjent i buxhetit për të shmangur kolapsin ekonomik

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 10, 2020 21:10

Rebalanc urgjent i buxhetit për të shmangur kolapsin ekonomik

Rebalanc urgjent i buxhetit dhe ndihmë për kompanitë më të prekura. Përndryshe, do të pasojnë një sërë pushimesh dhe mbylljesh të objekteve industriale. Ekspertët paralajmërojnë – situata është e keqe, porositë nga jashtë janë përgjysmuar, shitjet kanë rënë ndjeshëm. Nuk ka para – dhe bankat e kanë të vështirë të japin hua. Nëse nuk ndërhyhet menjëherë – do të ketë një kolaps në ekonomi, nga e cila do të jetë e vështirë dhe e ngadaltë për t’u kthyer. Kjo është arsyeja pse biznesi kërkon – para se të miratohet paketa e masave katër, për të realizuar plotësisht 3-shin dhe për ta drejtuar ndihmën atje ku është me të vërtetë e nevojshme, përcjell FLAKA.

“Një nga rekomandimet është që masat të jenë më të synuara, dhe efektet të përcaktohen sasioren. Mos të harrojmë se na pret një vit tjetër i vështirë, ku nuk duhet të mendojmë vetëm për ruajtjen e vendeve të punës, por edhe për rigjallërimin e ekonomisë”, tha Bllagica Petreski, Finance Think.

Vetëm një sektor – sektori i automobilave – punëson 27,000 njerëz. Rrallë në kohë krize dikush blen një makinë të re, që do të thotë pa porosi nga partnerë të huaj, pa prodhim të përbërësve të rinj, pa eksporte. Nëse nuk ka ndihmë financiare, nuk do të ketë pagë. Ekspertët rekomandojnë që pagesa e pagës minimale të vazhdojë, por vetëm atje ku është më e nevojshme.

Me pagën e pagës minimale, u mbajtën 60,000 vende pune. Por kishte ndihmë për 140,000 vende pune. Kjo do të thotë që 80,000 nuk kishin nevojë për ndihmë, ata mbijetuan pa ndihmë, shton Petreski.

Qeveria ka njoftuar se aktualisht po hartohen masa për të ndihmuar kompanitë. Paketa e katërt do të shpallet në fund të javës tjetër, pas së cilës – nëse është e nevojshme, do të pasojë një rebalanc i ri, i dytë, i buxhetit. FLAKA

 

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 10, 2020 21:10