Rekord i prokurimit publik të “Rrugve shtetërore”: Do të duhet të derdhë 60,000 tonë kripë industriale për dy vjet

Redaksia
By Redaksia 25 Nëntor, 2020 22:48

Rekord i prokurimit publik të “Rrugve shtetërore”: Do të duhet të derdhë 60,000 tonë kripë industriale për dy vjet

Kompania publike për mirëmbajtjen e autostradave dhe rrugëve rajonale bëri një blerje rekord të 60 mijë tonë kripë industriale për 7 milion euro. Tenderi i tretë me radhë në katër vitet e fundit është fituar nga kompania nga Demir Hisari “Minierat Dimax DOOEL” dhe kontrata është për dy vjet, përcjell FLAKA.

Ky është deri tani prokurimi më i madh për fituesin e prokurimit publik, dhe dy të mëparshmet kishin vlerë 2.4 milion euro dy vjet më parë, kur ishin prokuruar rreth 20 mijë tonë kripë industriale, dhe 1.4 milion euro në 2017. “Minierat Dimax” rregullisht ofron materiale dhe shërbime të tjera për ish “Rrugën e Maqedonisë”.

Ky është një shpenzim rekord i ndërmarrjes publike, e cila vitin e kaluar gjeneroi të ardhura prej 1.085 miliardë denarë, dhe shumica e fondeve janë nga ndërmarrja publike “Rrugët e Shtetit”. Fitimi, pra paratë e pashpenzuara që mbetën të pa shfrytëzuara vitin e kaluar janë 46 milion denarë, pra më shumë se dyfishi krahasuar me një vit më parë.

Vitin e kaluar, kompania shpenzoi 376 milion denarë për blerjen e kripës industriale dhe zhavorrit për mirëmbajtjen e rrugëve dimrit, duke shënuar bojë dhe bitum për riparimin e rrugës së dëmtuar, si dhe materiale të tjera dhe lëndë të parë. Stoku i lëndëve të para për një vit nga fundi i vitit 2018 deri në fund të vitit 2019 u rrit nga 164 në 210 milion denarë.

“Rruga e Maqedonisë” ka detyrime prej 1.8 miliardë denarë që nga fillimi i vitit. Ato gjithashtu janë rritur tek furnitorët (716 milion) dhe si dëme të papaguara sipas vendimeve të zbatimit (165 milion), ndërsa ato janë ulur për TVSH-në për shkak të pagesës nga NP “Rrugët e Shtetit”.

Nga të dhënat e disponueshme publike mund të shihet se “Minierat Dimax” po ecën mirë me “Rrugët e Maqedonisë”, veçanërisht kur bëhet fjalë për shitjen e kripës. Gjegjësisht, këto tre tenderë i sjellin Dimax të ardhura totale prej mbi 10 milion euro. Kjo kompani ka fituar dhjetra tenderë nga “Rrugët e Maqedonisë” që nga viti 2014. Tenderët e tjerë janë për prokurimin e materialit të nevojshëm për aktivitetet e kryera nga ndërmarrja shtetërore dhe i referohen mirëmbajtjes së autostradave në vend. FLAKA

Redaksia
By Redaksia 25 Nëntor, 2020 22:48