RMV, vështirë të vish deri te një vaksinë kundër gripit

Redaksia
By Redaksia 27 Nëntor, 2020 21:38

RMV, vështirë të vish deri te një vaksinë kundër gripit

Të sëmurët kronikë dhe pensionistët, të cilët i përkasin grupit më të rrezikuar, nuk kanë marrë ende vaksinën e gripit sezonal. Në mes të nëntorit, në mes të një epidemie, por edhe një sezoni të ftohjeve dhe viruseve, qytetarët ende nuk mund të vaksiohen kundër gripit, pasi nuk ka vaksina, përcjell FLAKA.

Një numër ankesash arritën në redaksinë e TV 24 pas konferencës për shtyp të Ministrit të Shëndetësisë në të cilën ai pretendon se ka termine dhe vaksina.

“Duke dëgjuar konferencën për shtyp të Z. Filipçe se ka mjaft vaksina, unë do ta mohoj dhe them se nuk ka. Edhe pse kam disa sëmundje kronike dhe jam 71 vjeç, ende nuk kam marrë vaksinën. Unë jam mbyllur në shtëpi, kam frikë se mos infektohem. Unë gjithashtu shkova në shëndetin publik ku kërkova të paguaja një vaksinë në mënyrë që të mbrohesha dhe nga atje ata më thanë se kishin marrë 2,000 vaksina, pyes veten se ku përfunduan ato vaksina? Dëgjoj se shumica e vaksinave përfunduan në dorë”, thotë Sllobodan Arsovski, një pensionist.

Ministri Filipçe pretendon se ekziston një orar i saktë për vaksinimin në mënyrë që të mos krijohen turma në klinika dhe se takimet u shpërndahen në mënyrë të barabartë mjekëve të familjes.

“Në disa pika në Shkup në qendrat shëndetësore në të gjithë vendin, do të thotë 10 minuta, në mënyrë që të mos ketë turmë për të mos krijuar bllokime dhe grupe më të mëdha njerëzish. Prandaj, ajo ka bërë një orar të përshtatshëm për çdo javë, në mënyrë që i gjithë vaksinimi të mund të kryhet vazhdimisht pa turma. Ne kontrolluam ankesën se vetëm disa mjekë të përgjithshëm kanë qasje në termine, por kjo nuk është e vërtetë. Terminet ndahen në mënyrë të barabartë bazuar në numrin e mjekëve të familjes në komunën përkatëse”, tha Filipçe.

Por pretendime të tilla të ministrit mohohen nga vetë mjekët e familjes. Disa prej tyre thonë për TV 24 se nuk mund të marrin terimne për pacientët e tyre, dhe ata gjithashtu janë të befasuar që në vend të më parë, vaksinimi i gripit po ndodh vetëm tani.

“Diçka e çuditshme po ndodh. Kur terminet shfaqen brenda dy minutash ato zhduken. Dikush kapi 70 termine dikush asnjë. Pra, a duhet të trajtojmë pacientë apo të kërkojmë kushte dhe të luajmë me gishta të shpejtë?! Çdo mjek i familjes ka bërë lista të rasteve. Kemi 60 pacientë kronikë që duan të vaksinohen. Gjithmonë është vaksinuar në Tetor dhe tashmë është Nëntor dhe nuk duhet të ketë vaksinime të gripit kur të krijohet imuniteti?”, tha Dr. Lilija Çolakova Dervishova – mjek i familjes.

Në vend se në fund të tetorit siç ishte njoftuar fillimisht, vaksinimi sezonal i gripit këtë vit, megjithë shpërthimin e virusit, u shty për dy javë dhe filloi në mes të nëntorit.

Ministria siguroi 40,000 doza falas për qytetarë e rrezikuar dhe 4,000 të tjera tregtare, nga të cilat 2,000 u shpenzuan shprehimisht në ditën e parë të vaksinimit. Për më tepër, këtë vit vaksina komerciale ngarkohet nga qendra shëndetësore më e shtrenjtë në krahasim me vitin e kaluar dhe arrin në 800 denarë. FLAKA

Redaksia
By Redaksia 27 Nëntor, 2020 21:38