Rritja e pensioneve në Maqedoni, barazimi pensional do të bëhet dy herë në vit

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Shtator, 2022 13:05

Rritja e pensioneve në Maqedoni, barazimi pensional do të bëhet dy herë në vit

Profesoresha universitare Jadranka Mërshiq dhe ish-drejtoresha e Shoqatës së Parë të Pensionistëve KB tha se është rregullimi i rregullt i pensioneve që ruan fuqinë blerëse të pensioneve dhe pakënaqësia me rritjen aktuale është për shkak të rritjes së shpenzimeve për jetën, si dhe njoftimet bombastike për rritje “rekord” të pensioneve.

Kryetarja e Shoqatës së Pensionistëve, Stanka Trajkova, thotë për TV 24 se po të kemi parasysh vitin 2022, pensionistët kanë marrë pensione më të larta për 9.7 për qind, por thotë se është iluzore që të gjithë pensionistët presin rritje identike.

Ministria e Punës dhe Politikës Sociale tha se lidhur me rritjen me 6.8 për qind të pensioneve se kjo është në përputhje me metodologjinë e re, e cila parashikon përshtatjen e pensionit të pleqërisë sipas lëvizjes së indeksit të kostos së jetesës në masën 50 përqind dhe rritjen e pagës mesatare të paguar për të gjithë punonjësit në shtet në masën 50 përqind.

“Barazimi do të bëhet dy herë në vit, pra në muajin mars dhe shtator, sipas përqindjes që fitohet si shumë e rritjes së indeksit të kostos së jetesës në gjashtëmujorin e kaluar dhe përqindjes së rritjes së pagës mesatare paguar për të gjithë punonjësit në shtet në raport me gjysmën e vitit paraardhës. Barazimi do të gjurmojë ndryshimet në të dy indekset. Në këtë mënyrë sigurohet një rritje konstante e pensioneve”, thonë nga MPPS.

Të dhënat e Fondit për sigurim pensional tregojnë se pensioni më i ulët në vend është 10.276 denarë dhe këtë shumë e marrin 2.960 pensionistë.

Sipas rritjeve të reja, pensioni do të rritet për 699 denarë.

Pensionet më të paguara në vend janë 60.294 denarë dhe i marrin vetëm 47 pensionistë.

Për ta, rritja e re e pensioneve do të thotë shtesë prej 4.099 denarë.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Shtator, 2022 13:05
  • Ndiqeni faqen tonë në Facebook për lajmet më të fundit dhe për prodhimet tona më të reja multimediale.
  • Ndiqeni llogarinë tonë në Instagram me përmbajtje të veçantë dhe informuese – fotogaleri, video dhe infografika.
  • Abonohuni në kanalin tonë në Youtube për videove ekskluzive nga të katër anët e globit.
  • Ndiqeni llogarinë tonë në Twwiter për t’u informuar vazhdimisht për zhvillimet më të fundit në Maqedoninë e Veriut, në rajon dhe në botë.