Rritja ekonomike në pikëpyetje, zgjedhjet do ta zvogëlonin edhe po aq

Rritja ekonomike në pikëpyetje, zgjedhjet do ta zvogëlonin edhe po aq

Vetëm qeveria ende shpreson që rritja e planifikuar ekonomike prej 3.2 përqind do të arrihet këtë vit, pasi të gjitha institucionet ndërkombëtare kanë ulur pritjet. Ekspertët thonë se zgjedhjet e reja të parakohshme do të ngadalësojnë rritjen ekonomike edhe më shumë, përcjell FLAKA.

Organizatat ndërkombëtare financiare kanë ulur pritjet për rritjen ekonomike të Maqedonisë këtë vit, Banka Popullore është skeptike se rritja e planifikuar mund të arrihet, por me parashikimet e reja që dalin muajin e ardhshëm, qeveria është ende optimiste që ekonomia do të rritet siç ishte planifikuar. Pothuajse të gjitha organizatat dhe ekspertët vendas paralajmërojnë se zgjedhjet e reja do të ngadalësonin më tej rimëkëmbjen ekonomike.

Banka Botërore tha javën e kaluar se pret që rritja ekonomike në Maqedoni të jetë 2.5 për qind, një rritje e lehtë krahasuar me parashikimet e mëparshme që nga qershori, kur pritjet ishin për rritje prej 2.3 për qind. Parashikimet nga prilli i këtij viti ishin se rritja do të jetë 2.8 për qind.

FMN pak ditë më parë reduktoi pritjet për rritjen e ekonomisë maqedonase për këtë vit në 1.6 për qind, nga parashikimet e mëparshme prej 2.8 për qind.

Guvernatorja e Bankës Popullore të Republikës së Maqedonisë Aneta Angellovska-Bezhoska tha javën e kaluar se rritja ekonomike në gjysmën e parë të vitit është dukshëm më e ulët se pritjet, prandaj është e ligjshme çështja nëse do të arrihet rritja e parashikuar prej 3.2 për qind. Banka Popullore do të dalë me parashikime të reja për rritje muajin e ardhshëm.

Kryetari i ASHAM, Akademik Taki Fiti tha se parashikimet e rritjes janë për shkak të kësaj, siç tha ai, një krizë mini-politike. Ai tha se kur ka zgjedhje, njerëzit nuk mendojnë për biznesin dhe nëse ka zgjedhje të reja të parakohshme, ne duhet të jemi të kënaqur nëse rritja është 1.6 për qind.

“Legjitimiteti i njohur ekonomik është se pritjet janë shumë me ndikim. Sepse, nëse kompanitë tona dhe investitorët e huaj presin kohë më të keqe, tensionet politike, atëherë, thjesht, njerëzit nuk investojnë. Nëse zhvillohen zgjedhjet politike, të gjitha energjitë, përpjekjet, përpjekjet do të kthehen në zgjedhje. Për fat të keq, kur keni zgjedhje politike, njerëzit mendojnë pak për ekonominë dhe biznesin, investitorët vendas dhe të huaj janë të përmbajtur”, tha kryetari i ASHAM në kremtimin e 51 vjetorit të themelimit.

Qeveria ende shpreson të arrijë rritjen e planifikuar. Në tremujorin e parë, ekonomia u stagnua, dmth. rritja ishte zero për qind, ndërsa në tremujorin e dytë rritja ishte 3.2 për qind.

Kryeministri Zoran Zaev nuk sheh asnjë arsye për të ulur parashikimin për rritjen ekonomike këtë vit pavarësisht faktit që Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore kanë korrigjuar supozimet e tyre për rritjen e ekonomisë së Maqedonisë këtë vit.

Ekspertët paralajmërojnë se edhe pa zgjedhje, rritja ekonomike e planifikuar ishte në rrezik për shkak të nivelit të ulët të investimeve kapitale. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 11 Tetor, 2018 20:51

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.