Sa aksidente shkaktojnë të moshuarit në Zvicër?

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka November 11, 2019 22:54

Sa aksidente shkaktojnë të moshuarit në Zvicër?

Në vitin 2018, 1,802 dënime u shqiptuan kundër personave mbi 70 vjeç, dy herë më shumë se në vitin 2008, sipas lidhjes së Këshillit Zviceran për Parandalimin e Aksidenteve (bfu), cituar nga “Le Matin Dimanche” dhe “SonntagsZeitung”.

Tërheqjet e licencave janë gjithashtu në rritje. Licencat e 7,446 të të moshuarve u revokuan në vitin 2018, dy herë më shumë në krahasim me një dekadë më parë.

Zyra Federale e Rrugëve raporton se 315 aksidente me lëndime të rënda ose vdekje kanë përfshirë shoferë mbi moshën 70 vjeçe në vitin 2018. Për krahasim, shoferët e rinj në grupmoshën 18 deri 24 vjeç shkaktuan 238 aksidente të tilla në të njëjtën kornizë kohore, përcjell tutje albinfo.ch.

Në terma relativë, përqindja e shoferëve të rinj që shkaktojnë aksidente serioze mbetet më e lartë se shoferët e vjetër (3.6 përkundrejt 2.7 për 10,000 banorë).

Në Zvicër, shoferët mbi moshën 75 vjeçe janë të detyruar t’i nënshtrohen një testi mjekësor për të përcaktuar aftësinë e tyre rrugore. Praktikat ndryshojnë në Evropë kur bëhet fjalë për licencimin e shoferëve të vjetër.

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka November 11, 2019 22:54