Sfidë e re për gishtat e shpejtë parlamentare

Sfidë e re për gishtat e shpejtë parlamentare

Bllokada, zvarritja, bojkotimi dhe mekanizma të tjerë proceduralë, në vend të një debati substancial, ishin në repertorin e deputetëve deri tani kur çështjet e rëndësishme u diskutuan në Kuvend. Ata tani po ballafaqohen me një sfidë të re – për të ndryshuar Kushtetutën ose për t’u vetëshpërndarë, përcjell FLAKA.

Deputetët janë para dilemës nëse do të sigurojnë një shumicë prej dy të tretash për të ndryshuar Kushtetutën ose për të shpallur zgjedhje të reja dhe për të shpërndarë parlamentin. Puna e Kuvendit që nga formimi i përbërjes së re u zvarrit nga zgjatja e miratimit të ligjeve të rëndësishme, “përdorimi” i Rregullores së Punës për të bllokuar Parlamentin, legjislativi shpesh funksionon në prag të kuorumit, opozita bojkotuar për muaj të tërë.

Në periudhën e kaluar, Parlamenti nuk ka arritur të shndërrohet në një vend ku politikat krijohen në bazë të një debati efektiv dhe në të njëjtën kohë duke mos u shndërruar në një frenim në zbatimin e politikave, thonë analistët.

Ish-deputeti Naser Ziberi thotë se kjo përbërje parlamentare nuk ndryshon shumë nga ato të mëparshme dhe se deputetët nuk mund të bien dakord të marrin vendime edhe për atë që ai thotë se janë gjëra më të vogla.

“Personalisht unë jam skeptik se kjo përbërje parlamentare mund të jetë në nivelin e përgjegjësisë dhe detyrës para së cilës është tani”, tha Ziberi.

Profesori Nikolla Dujovski megjithatë thotë se ndryshimet kushtetuese janë një domosdoshmëri dhe kjo do të ndodhë herët a vonë. Por, siç thotë ai, nuk ka analist serioz me siguri do të thotë se si do të shkojnë gjërat.

“Ka kontakte midis partisë në pushtet dhe partisë kryesore të opozitës. Ka disa indikacione se mund të ofrohet mbështetje e arsyeshme nga deputetët e VMRO-DPMNE-së, por nuk dihet se çfarë të sjellë dita tjetër”, thotë ai. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 11 Tetor, 2018 20:24

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.