SHBA: Maqedonia e Veriut është aleat kyç i NATO-s dhe partner strategjik në Ballkan

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 29 Nëntor, 2023 21:30

SHBA: Maqedonia e Veriut është aleat kyç i NATO-s dhe partner strategjik në Ballkan

Maqedonia e Veriut është aleati ynë kryesor i NATO-s dhe partneri strategjik në Ballkan dhe ne mbështesim aspiratat e vendit për integrim të plotë në institucionet euroatlantike, thuhet në një deklaratë të publikuar sot nga Departamenti i Shtetit, në sfondin e takimit të Sekretarit të Shtetit Anthony Blinken me kryeministrin Dimitar Kovaçevski në Shkup, përcjell FLAKA.

Në të thuhet gjithashtu se Maqedonia e Veriut ka treguar lidership të madh në skenën globale si kryetar i OSBE-së, duke udhëhequr Evropën përballë “obstruksionizmit” rus në organizatë.

Shtetet e Bashkuara janë gjithashtu të përkushtuara për të ndihmuar vendin tonë të zhvillojë demokracinë gjithëpërfshirëse dhe qeverisjen civile, si dhe për të luftuar korrupsionin dhe diskriminimin.

Uashingtoni po ndihmon vendin tonë për të forcuar sundimin e ligjit; forcimi dhe diversifikimi i ekonomisë; promovimi i lirisë së medias; dhe ndërtimin e institucioneve më të mëdha demokratike në një shoqëri të plotë, gjithëpërfshirëse, multietnike.

Në deklaratë thuhet se “bashkëpunimi dypalësh ndërmjet Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Maqedonisë së Veriut është i fortë dhe fokusohet në forcimin e institucioneve demokratike, reformat e sundimit të ligjit dhe zhvillimin ekonomik që mbështet integrimin rajonal dhe sigurinë energjetike”.

“SHBA vlerëson partneritetin e sigurisë me Maqedoninë e Veriut si një aleat të fortë në NATO. Anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në NATO forcon sigurinë, stabilitetin dhe prosperitetin në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor”, thuhet në deklaratë të Departamentit të Shtetit.

Nga informacionet e publikuara këtu, kujtohet se Maqedonia e Veriut është anëtare e Organizatës Botërore të Tregtisë që nga viti 2003, dhe së fundi është anëtarësuar në Marrëveshjen e Prokurimit Qeveritar të OBT-së dhe ka negociuar marrëveshje për tregti të lirë me shumë nga fqinjët e saj.

Në vitin 2022, tregtia totale ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe SHBA-së arriti në 270 milionë dollarë. Makinat dhe pajisjet elektrike amerikane janë veçanërisht tërheqëse për importuesit në vend.

Eksportet kryesore të vendit tonë drejt Shteteve të Bashkuara janë duhani, veshjet, hekuri dhe çeliku.

Për më tepër, ndihma e SHBA-së për Maqedoninë e Veriut fokusohet në forcimin e reformave demokratike dhe ekonomike të nevojshme për të forcuar përparimin drejt anëtarësimit në BE… Promovimi i reformave ekonomike dhe mundësive, stimulimi i energjisë dhe elasticiteti kibernetik dhe zhvillimi i një fuqie punëtore të larmishme.

Që nga viti 1993, Shtetet e Bashkuara kanë dhënë më shumë se 1.3 miliardë dollarë ndihmë për Maqedoninë e Veriut.

Kujtohet se Maqedonia e Veriut është anëtare e disa organizatave ndërkombëtare në të cilat bashkëpunon ngushtë me Shtetet e Bashkuara, përfshirë OKB-në, OSBE-në, Kartën e Adriatikut dhe FMN-në. Vendi është gjithashtu një kandidat zyrtar për anëtarësim në BE pasi Këshilli Evropian vendosi të hapë negociatat e pranimit në BE me Maqedoninë e Veriut në vitin 2020.

“Maqedonia e Veriut ka treguar lidership të jashtëzakonshëm në skenën globale si kryetar i OSBE-së, duke udhëhequr Evropën përballë obstruksionizmit rus. Vendi kryeson Grupin A5 për vitin 2023, i cili synon të forcojë institucionet demokratike, të promovojë paqen dhe stabilitetin dhe të integrojë më thellë vendet e rajonit në komunitetin euro-atlantik. Marrëveshja historike e Prespës 2019 zgjidhi një mosmarrëveshje midis Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut që kishte penguar anëtarësimin e vendit në NATO dhe BE”, thuhet në deklaratë të Departamentit të Shtetit. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 29 Nëntor, 2023 21:30

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare