Shenjat paralajmëruese për kancerin e qafës

Drin Zenku
Publikuar nga Drin Zenku 24 Maj, 2023 15:16

Shenjat paralajmëruese për kancerin e qafës

Është një lloj kanceri vdekjeprurës që është në rritje.

Rreth 12,400 raste të reja të kancerit të qafës diagnostikohen në Mbretërinë e Bashkuar.

Më poshtë mund t’i gjeni simptomat e para të kancerit e qafës.

Një gungë në qafë

Shpesh, shenja e parë e dukshme e kancerit është një nyje limfatike e fryrë – ose e zmadhuar – në qafë.

Megjithatë, në shumicën e rasteve, nyjet limfatike të fryra ‘kanë më shumë gjasa të shkaktohen nga një infeksion sesa nga kanceri.

Por nëse gunga nuk zhduket brenda dy ose tre javësh, mjeku juaj i përgjithshëm duhet t’ju referojë te një mjek specialist, shton ai.

Dhimbje të vazhdueshme të fytit

Simptomat e disa kancereve të qafës, duke përfshirë kancerin e fytit, shpesh janë të ngjashme me simptomat e kushteve të tjera shumë më pak serioze.

Simptomat duke përfshirë dhimbjen e fytit mund të imitojnë sëmundje të zakonshme si ftohjet ose infeksionet e sinusit. 

Nëse jeni duke përjetuar dhimbje fyti ose ngjirurit e zërit të vazhdueshëm, dentisti juaj ose mjeku i përgjithshëm duhet t’ju referojë të shihni një specialist brenda dy javësh, me një rekomandim urgjent.

Vështirësi në gëlltitje

Disa lloje të kancerit të qafës mund të shkaktojnë dhimbje ose ndjesi djegieje gjatë përtypjes dhe gëlltitjes së ushqimit.

Mund të ndihet sikur ushqimi është ngecur në fyt ose se ushqimi ose lëngu po hyn në rrugët e frymëmarrjes – gypin e frymëmarrjes.

Ju gjithashtu mund të keni vështirësi në përtypjen ose lëvizjen e nofullës ose gjuhës. 

Humbje peshe e pashpjegueshme

Humbja e peshës është një simptomë e zakonshme e shumë llojeve të ndryshme të kancerit.

Ka disa shkaqe të humbjes së peshës dhe ndërsa humbja e peshës shpesh shoqërohet me humbje të oreksit, nuk është i vetmi shkak.

Vështirësia në gëlltitje dhe përjetimi i dhimbjes në qafë mund t’i shtyjë njerëzit të hanë dhe të çojë në humbje peshe.

Studimet kanë treguar gjithashtu se humbja e pashpjegueshme e peshës para trajtimit është një tregues ‘i madh’ i atyre me kancer të qafës. 

Ndryshime në zë

Kanceri i qafës mund të ndikojë në zërin tuaj dhe mund të përjetoni ndryshime në të folur.

Kjo mund të përfshijë tingullin më të qetë ose të njomë.

Ndonjëherë fjalimi mund të bëhet i paqartë nëse keni probleme me shqiptimin e tingujve të caktuar.

Dhimbje veshi

Ndërsa mund të jetë një shenjë e një infeksioni të veshit, simptomat duke përfshirë dhimbjen e veshit ose dhimbjen e veshit nuk duhet të anashkalohen.

Humbja e dëgjimit ose vështirësia në dëgjim është shenjë e zakonshme e disa kancereve të qafës, duke përfshirë kancerin e fytit.

Drin Zenku
Publikuar nga Drin Zenku 24 Maj, 2023 15:16