SHGM: PThP Shkup cakton prokuror publik si person për kontakt për lëndët që kanë të bëjnë me sigurinë e gazetarëve

Linda Limani
Publikuar nga Linda Limani 5 Tetor, 2022 12:58

SHGM: PThP Shkup cakton prokuror publik si person për kontakt për lëndët që kanë të bëjnë me sigurinë e gazetarëve

Gavril Bubevski, prokurori themelor publik i Prokurorisë Themelore Publike – Shkup, caktoi Iskra Haxhi Vasileva, prokuroren publike nga i njëjti institucion si person për kontakt në lidhje me lëndët që kanë të bëjnë me sigurinë e gazetarëve, të cilët janë nën juridiksionin e Prokurorisë Themelore Publike – Shkup.

Vendimi i mbërritur në adresën e Shoqatës së Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) është marrë në bazë të konkluzioneve nga takimi i Bubevskit me përfaqësuesit e Shoqatës së Gazetarëve të Maqedonisë dhe Sindikatës së Pavarur të Gazetarëve dhe Punonjësve Mediatik (SPGPM), i cili u mbajt këtë vit më 27 maj.

SHGM me vite të tëra ka punuar vazhdimisht në fushata për ngritjen e ndërgjegjes për gjendjen e gazetarëve dhe punonjësve mediatik, ku theksi kryesor ka qenë siguria e gazetarëve si dhe problemi me mosndëshkimin e sulmuesve. Pikërisht për këto arsye, një nga rekomandimet e SHGM-së për PThP-në e Shkupit ishte krijimi i një departamenti të posaçëm me qëllim të rritjes së sigurisë së gazetarëve. E gjithë kjo është në përputhje me rekomandimet e Këshillit të Evropës me qëllimin përfundimtar – të iniciojë ndryshime sistematike për të përmirësuar gjendjen aktuale.

Prokurorja publike Haxhi Vasileva ka kompetencë që të monitorojë procedurat në të gjitha lëndët kur gazetarët që kanë kryer detyrat e tyre të punës paraqiten si të dëmtuar, si dëshmitarë ose si persona të akuzuar.

Në vendimin thuhet se Prokuroria Themelore Publike – Shkup dhe prokuroritë e tjera publike në vend do t’i japin prioritet trajtimit të lëndëve që kanë të bëjnë me sigurinë e gazetarëve dhe do të vazhdojnë në këtë drejtim të promovojnë dhe avancojnë bashkëpunimin me shoqatat e gazetarëve, me qëllim të sanksionimit të çdo krimi ose vepre penale që kërcënon lirinë e shprehjes.

Linda Limani
Publikuar nga Linda Limani 5 Tetor, 2022 12:58
  • Ndiqeni faqen tonë në Facebook për lajmet më të fundit dhe për prodhimet tona më të reja multimediale.
  • Ndiqeni llogarinë tonë në Instagram me përmbajtje të veçantë dhe informuese – fotogaleri, video dhe infografika.
  • Abonohuni në kanalin tonë në Youtube për videove ekskluzive nga të katër anët e globit.
  • Ndiqeni llogarinë tonë në Twwiter për t’u informuar vazhdimisht për zhvillimet më të fundit në Maqedoninë e Veriut, në rajon dhe në botë.