Shkupi duhet t’i harmonizojë ligjet jo vetëm me Kushtetutën, por edhe me standardet evropiane

Redaksia
By Redaksia 22 Shtator, 2023 12:51

Shkupi duhet t’i harmonizojë ligjet jo vetëm me Kushtetutën, por edhe me standardet evropiane

“Ekzistojnë nivele të shumta të kontrollit të përputhshmërisë së ligjeve, duke përfshirë ato përmes Bashkimit Evropian, dhe Maqedonia e Veriut duhet të sigurojë që ligjet e saj janë në përputhje me standardet dhe pritshmëritë evropiane”, tha zv.ndihmës sekretari amerikan i Shtetit për Çështje Evropiane dhe Euroaziatike dhe Euroaziatike dhe Përfaqësuesi special për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, në një intervistë për Radion Evropa e Lirë, lidhur me ndryshimet në Kodin Penal.

“Për sa i përket informacionit specifik për ndryshimet në Kodin Penal, ajo që mund të them është se ka nivele të shumta të kontrollit të përputhshmërisë së ligjeve, përfshirë edhe përmes BE-së. Kjo do të thotë se Maqedonia e Veriut duhet të sigurojë që ligjet e saj nuk janë vetëm në përputhje me Kushtetutën, por edhe me pritjet dhe standardet evropiane, tha Gabriel Escobar në intervistë.

I pyetur nëse Shtetet e Bashkuara janë të kënaqura me luftën kundër korrupsionit në Maqedoninë e Veriut në kuadër të ndryshimeve në Kodin Penal, të cilat ulin dënimet për shpërdorim detyre, Escobar thekson se korrupsioni është problemi më i madh për të gjitha vendet e Ballkani Perëndimor.

“Për të filluar, do të thoja se korrupsioni është problemi më i madh për vendet e Ballkanit Perëndimor dhe mendoj se të gjitha vendet mund të bëjnë më shumë (në luftën kundër korrupsionit), përfshirë Maqedoninë e Veriut. Dhe kjo është një nga arsyet pse ne vazhdimisht avokohemi që shteti të zbatojë reformat që BE-ja kërkon prej tij”, tha Escobar.

Ai dje në një intervistë për Zërin e Amerikës theksoi se Maqedonia e Veriut luan një rol shumë të rëndësishëm në proceset në rajon. Ai shprehu shqetësim edhe për faktin se Ballkani Perëndimor po zhvillohet me “dy shpejtësi”.

“Nga njëra anë, janë anëtarët e Aleancës së Atlantikut të Veriut që janë shumë të përkushtuar në rrugën e tyre NATO dhe evropiane. Janë edhe tre të tjerët që po përballen me vështirësi. Gjatë takimeve të mia me ta, vazhdimisht u kam përcjellë se Shtetet e Bashkuara mbështesin rrugën e tyre euroatlantike. Ne dëshirojmë dhe dëshirojmë që të gjithë ata të zgjidhin mosmarrëveshjet e brendshme dhe rajonale që i pengojnë të përparojnë, theksoi bashkëbiseduesi i Zërit të Amerikës.

Redaksia
By Redaksia 22 Shtator, 2023 12:51