Shoqata e depozituesve të dëmtuar: Kush e grabiti Eurostandard Bank dhe pse?

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 29, 2020 21:28

Shoqata e depozituesve të dëmtuar: Kush e grabiti Eurostandard Bank dhe pse?

12 gusht 2020 do të shkruhet si një ditë tjetër e zezë në historinë maqedonase të bankave dhe shtëpive të kursimit të dështuara dhe të grabitura. Ajo ditë la mbi 3,000 familje të prekura drejtpërdrejt nga shembja e Eurostandard Bank në trazira, zemërim, shëndet të keq, net pa gjumë, me një dozë të madhe zhgënjimi nga shteti dhe sistemi bankar që na vendosën në një situatë kaq të vështirë. Si dhe pse depozituesit, individët dhe personat juridikë, na plaçkitën përmes një krimi me vlerë rreth 60 milion euro?

Burimi i grabitjes me veprime të qarta kriminale zë fill dhe ndodhet në zemër të Bankës Eurostandard – njerëzit me pozicione përgjegjëse në bankë. Pronari kryesor dhe kryetari prej një kohe të gjatë i Bordit Mbikëqyrës tashmë ka pranuar publikisht fajësinë dhe përgjegjësinë për paratë e vjedhura dhe përvetësimet që ndodhën në bankë për vite me radhë, kryesisht në miratimin dhe shpërndarjen e kredive të pambuluara për personat juridikë – kompani dhe përvetësime të tjera dhe skema kriminale në të cilat subjekte të ndryshëm të përzgjedhur të përfshirë. Përveç pronarit, të radhës në listë janë djali i tij i madh si kryetar i bordit të kreditit, pa dijeninë dhe miratimin e të cilit për shpërndarjen e huave të pambuluara dhe abuzime të tjera ligjore, kjo grabitje masive nuk mund të kryhej, atëherë anëtarët e Bordit të përfshirë drejtpërdrejt në aktivitete kriminale. Më tej disa punonjës, vlerësues të pasurisë, avokatë dhe palë të tjera të interesit. Numri i atyre me një emër dhe mbiemër që ishin të përfshirë drejtpërdrejt në këtë krim të organizuar do të duhet të hetohet dhe kallëzimet penale do të përpunohen në periudhën e ardhshme nga autoritetet hetuese në vend, që do të thotë se do të ketë punë edhe për ta. Ata ekzekutorë dhe fajtorë për moskryerjen e funksioneve të pozicioneve që mbajnë në bankë, përveç se janë përgjegjës penalisht, duhet të mbajnë përgjegjësi edhe duke ngrirë pasurinë e tyre personale dhe të familjeve të tyre. Hajdutët duhet të sillen para drejtësisë nëse ne jemi një shtet i rregulluar nga ligji, një anëtar i NATO-s që aspiron të bëhet anëtar i Bashkimit Evropian.

Sapo të gjendet burimi i krimit, lind pyetja vijuese: Pse u krye krimi? Sepse në vendin tonë ekziston një institucion shtetëror mbi sistemin bankar, detyra kryesore e të cilit, për të cilin paguhet shtrenjtë me para publike, është të na mbrojë nga përvetësime dhe grabitje të tilla përmes të cilave shkatërrohen drejtpërdrejt familje të tëra dhe u shkaktojnë fat të vështirë njerëzve të pafajshëm. Si është e mundur që gjatë disa viteve (nga 2012 në 2019) huatë të aprovohen dhe të vendosen pa hipoteka të përshtatshme dhe abuzime të tjera dhe keqpërdorime të bëhen nga persona me pozita përgjegjëse në Bankën Eurostandard, dhe që Banka Popullore të mos ndërmarrë aktivitete për të e parandaloi dhe u ndëshkua, për të cilën ajo është juridikisht kompetente dhe e detyruar të bëjë? Pse Banka Popullore lejoi që Eurostandard Bank të ekspozohet ndaj rrezikut më të lartë të kredisë dhe dobësive të dukshme të funksionimit për një periudhë më të gjatë kohore? Si është e mundur të vidhen 60 milion euro për disa vite pa e parë dhe përfunduar Banka Popullore përmes procedurave të saj gjoja të rrepta dhe mbikëqyrjes mbi funksionimin e bankës tani të dështuar? Cila është përgjegjësia e këtij institucioni, pra e strukturave të caktuara në të në këtë krim të organizuar?

Ata që janë të dëmtuar pyesin pse Banka Popullore, dmth Guvernatori, bëri deklarata publike menjëherë para vendimit për të mbyllur Eurostandard Bank se sistemi bankar është i qëndrueshëm dhe i sigurt dhe se depozitat tona janë të mbrojtura. Ky institucion na ka mashtruar qëllimisht që të mendojmë dhe të besojmë se gjithçka është në rregull dhe të mos kujdesemi për fondet tona personale të fituara me vështirësi të vendosura në një bankë që na janë marrë brutalisht. Cili është justifikimi për këto deklarata që janë gjithnjë e më të pranishme në publik këto ditë nga ky institucion? A është sistemi bankar vërtet i qëndrueshëm dhe i sigurt? Shembulli me Eurostadard Bank mund të shërbejë si një përgjigje për këtë pyetje.

Kjo padrejtësi duhet të zgjidhet. Kursimtarët e dëmtuar kërkuan nga Qeveria dhe partitë politike në Parlament që të kompensojnë ligjërisht dhe urgjentisht fondet e tyre të vjedhura në mënyrë të plotë për të ruajtur paqen dhe shëndetin e atyre për të cilët shteti duhet të kujdeset sepse ata besuan në të dhe sistemin në të cilin ata jetojnë si qytetarë besnikë, të këtij shteti. Nuk është faji i tyre që ata u grabitën dhe pësuan dëme të mëdha nga të cilat tashmë po vuajnë pasoja të pariparueshme të jetës. Tani u takon partive politike në Parlament që në mënyrë deklarative dhanë mbështetjen e tyre për kalimin e një zgjidhjeje ligjore për kompensimin e plotë monetar të depozituesve të dëmtuar të personave fizikë dhe juridikë në Bankën Eurostandard dhe më pas shteti të mbledhë nga falimentimi, për të treguar mbështetjen e shprehur dhe miratoj ligjin.

Dhe të gjithë ata që bënë këtë grabitje të madhe dhe bënë këtë krim të organizuar kundër bashkëqytetarëve dhe kompanive të pafajshëm për të sillen para drejtësisë. Kështu thuhet në reagimin e fundit të kursimtarëve të dëmtuar nga falementimi i Eurostandard Bank. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 29, 2020 21:28