Shtatë vite nga dështimi i regjistrimit të popullatës, përgatitjet për të riun në vitin 2020

Shtatë vite nga dështimi i regjistrimit të popullatës, përgatitjet për të riun në vitin 2020

Shtatë vjet që nga regjistrimi i popullatës i dështuar dhe për 16 vjet që nga operacioni i fundit statistikor i madh. Maqedonia është ende vendi i vetëm në botë pa një regjistrim të vlefshëm të popullsisë. Njoftimi është se në vitin 2020, më në fund do të numërohemi, por a është matur klima politike, apo a është e mundur përsëri të politizohet ky operacion më i madh statistikor?!

Drejtori i Entit Shtetëror të Statistikave është i vendosur që kjo nuk do të përsëritet. Thotë se përgatitja ka filluar.

“Duke qenë se arsyeja e vetme për rënien e regjistrimit të mëparshëm ishte ndikimi i madh politik në këtë operacion tjetër statistikor, ESHS ka marrë të gjitha masat e nevojshme për të parandaluar përsëritjen e kësaj situate. Regjistrimi do të kryhet nga ESHS, dhe jo nga një organ politik, siç ishte rasti me Komisionin e Regjistrimit të Shtetit në regjistrimin e mëparshëm. Regjistrimi i personave që mungojnë jashtë vendit për më shumë se një vit do të kryhet – gjë që nuk ishte rasti në 2011”, thotë për TV 24, Apostoll Simovski, drejtor i Entit Shtetëror të Statistikave.

Sipas tij, është shumë gabim të mendojmë në se Lista Zgjedhore mund të pastrohet më mirë duke kryer regjistrimin. Njoftimi është se numërimi etnik mund të lirohet nga regjistrimi këtë herë, sepse nuk është në çështjet e detyrueshme të përshkruara nga Kombet e Bashkuara. Për ekspertët, regjistrimi është i domosdoshëm për vendin.

“Regjistrimi është një veprim që është në interes të shtetit dhe nuk duhet të bjerë nën ndonjë ndikim politik, në mënyrë që të jetë objektive, real”, tha Donço Gerasimovski, ish-drejtor i ESHS.

Rreth regjistrimit të ri në prill 2020 duhet të përfshijë rreth 5,000 regjistrues, dhe përveç përdorimit të të dhënave në terren, do të ketë edhe të dhëna nga regjistrat. Është vlerësuar se ky operacion do të kushtojë 8.5 milion euro. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 11 Tetor, 2018 21:12

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.