Shteti është i gatshëm për huazime të reja për realizimin e paketës së re të masave

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 29, 2020 21:18

Shteti është i gatshëm për huazime të reja për realizimin e paketës së re të masave

Ka vend për huamarrje shtesë, dhe nëse është e nevojshme, pragu i borxhit publik prej 60% të PBB-së do të tejkalohet. Zëvendës Kryeministri për Çështjet Ekonomike beson se këto janë kushte emergjente, kur duhen marrë të gjitha masat për të rimëkëmbur ekonominë, përcjell FLAKA.

Sipas llogaritjeve të qeverisë, deri më tani me tre grupet e mëparshme të masave të paktën 145 milion euro tashmë kanë përfunduar drejtpërdrejt me kompanitë. Një pjesë përmes subvencioneve të pagave, dhe një pjesë si kredi pa interes.

Në fakt, disa hotelierë, si një nga më të prekurit nga kriza, u ankuan se nuk morën ndihmë financiare sepse jo vetëm humbjet u panë si pasojë e drejtpërdrejtë e pandemisë, por edhe puna e tyre gjatë viteve të kaluara.

“Një kusht i tillë nuk ekzistonte në ofrimin e mbështetjes për pagimin e pagave. Si atëherë ashtu edhe tani periudha që po krahasohej ishte koha. Tani periudha që po krahasojmë është Prill-Gusht, pesë muajt e vitit 2020 me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Por nëse theksoni mungesën e mbështetjes nga Banka e Zhvillimit me linja kredie dhe hua të tjera tregtare, ne sinqerisht nuk mundemi, sepse atje po i referohemi një viti fiskal të përfunduar. Dhe viti i fundit në të cilin ata kanë funksionuar është 2019. Në vitin 2019, nuk ka të bëjë me periudhën e Kovid”, thotë Fatmir Bytyqi, Zëvendës Kryeministër për Çështjet Ekonomike.

Paketa e katërt përmban 31 masa me një vlerë të përgjithshme prej 470 milion euro. Është planifikuar të sigurohen 160 milion euro me buxhetin e ri suplementar, të cilin Qeveria do të miratojë më së voni deri të hënën. Do të pritet nga të gjitha projektet që nuk mund të realizohen deri në fund të vitit, por do të ketë shkurtime parash për projekte kapitale. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 29, 2020 21:18