Shteti nuk mund të ndërtojë vetë termocentrale, sepse paratë janë shpenzuar për subvencione në kohë krize

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2024 20:58

Shteti nuk mund të ndërtojë vetë termocentrale, sepse paratë janë shpenzuar për subvencione në kohë krize

Qeveria ka shpenzuar shumë gjatë krizës energjetike dhe prandaj tani nuk mund ta ndërtojë vetë termocentralin në Zhelezarë. Ky është arsyetimi që u dha sot në konferencën për media për projektligjet për investime strategjike, ku morën pjesë zëvendëskryeministri Bytyqi, drejtori i TIRZ Despotovski dhe drejtori i EMV Viktor Andonov. Disa nga ekspertët në vend kërkojnë që ne ta ndërtojmë vetë këtë fabrikë dhe jo Metileneos nga Greqia. Por kjo tani është e pamundur sepse gjatë krizës miliona u transferuan në arkat e termocentraleve shtetërore për të punuar, përcjell FLAKA.

Termocentrali duhet të prodhojë mbi 270 gigavat orë energji termike në vit, e cila sipas Qeverisë nuk do të jetë tepricë sepse planifikohet të bëhet kyçja e ngrohjes edhe për 35 mijë përdorues të tjerë. E pyetur se çfarë nëse nuk bëhet, qeveria garanton se do të ndodhë. Nevojat për ngrohje në Shkup janë më të mëdha se 275 gigavat orë, kështu që nuk do të qëndrojë kështu. Ata sigurojnë se rasti me Okta-n nuk do të përsëritet kur shteti u detyrua të blinte 500 mijë ton naftë në vit dhe në fund u llogarit se duhet t’u paguante më shumë se 60 milionë euro gjoba grekëve për mos përputhje me marrëveshjen. Në vitin 2022, TETO prodhoi energji termike prej 307 gigavat orë, janë harxhuar gjithsej 517 gigavat orë, me shifra të tilla lind pyetja nëse termocentrali grek do të nxjerrë jashtë tregut TETO-n ekzistues, që është edhe një investim privat. Çfarë do të bëhet me nxehtësinë e tyre?

Përveç këtij projekti, janë edhe tre të tjerë për të cilët janë propozuar edhe ligje në Kuvend. Ndër to është Green TECK, i cili duhet të ndërtojë termocentrale në Shtip dhe Sveti Nikollë. Por për kompaninë që ka 10 vite të përjashtuara nga tatimi mbi fitimin, Bytyqi nuk është përgjigjur nëse kanë përvojë të mëparshme në këtë fushë dhe tha se të gjithë kanë të drejtë të aplikojnë për një partneritet strategjik.

Gjithashtu janë parku diellor Stipion në Shtip dhe termocentrali në Pehçevë. Disa nga inxhinierët tashmë kanë reaguar ndaj ligjeve me theks tek Metileneos. Ata kërkojnë që të ndërpriten menjëherë në mënyrë që të mos kërcënohet sovraniteti energjetik i vendit. Megjithatë, ata do të sillen pas një procedure të shkurtuar dhe tashmë janë vënë në seancë për nesër. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2024 20:58

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare