Si do të funksionojë spitali mobil?

Si do të funksionojë spitali mobil?

Autoritetet shëndetësore po forcojnë kapacitetin e Klinikës së Sëmundjeve Infektive, ku disa nga shtretërit në dispozicion janë mbushur tashmë. Me ndihmën e Ushtrisë, po krijohet terreni për të ngritur një të ashtuquajtur spital mobil, duke dyfishuar aftësinë për të shtruar pacientë me virusin korona. Disa prej tendave janë vendosur tashmë, dhe sipas autoriteteve shëndetësore, spitali mobil do të lidhet me klinikën përmes të ashtuquajturës klinikë “tenda” me korridore të ngrohta, përcjell FLAKA.

Ndërtimi i një spitali të montues i cili do të strehojë pacientët me KOVID-19 është në vazhdim e sipër dhe pritet që së shpejti të vihet në veprim. Spitali do të ketë njëqind e tridhjetë shtretër për trajtimin e pacientëve.

Përveç spitalit të mobil, ka edhe një rritje të numrit të poliklinikave ku qytetarët mund t’u merren materiale për testime. Përveç poliklinikave Jane Sandanski dhe Çento, testim nga dje po bëhet edhe në poliklinikën në Çair.

Ekipet mjekësore që punojnë atje, thonë se rreth 20 qytetarë vijnë çdo ditë për testim. Materialet transportohen më pas me transport të veçantë në laboratorin e Institutit të Shëndetit Publik ku kryhen teste për praninë e koronavirusit. Punëtorët në pikën e kontrollit janë veshur me pajisje mbrojtëse të plotë. Qendra shëndetësore Shkup njofton se testim do të bëhet edhe në Poliklinikën Idadia deri në fund të javës.

“Do të hapim një pikë kontrolli të katërt në Poliklinikën Idadia, thjesht duke pritur miratimin e Ministrisë së Shëndetësisë. Programimi kalon nëpër mjekut amë, ku qytetarët ose plotësojnë një pyetësor epidemiologjik drejtpërdrejt ose me telefon dhe sipas rezultatit të pyetësorit epidemiologjik, mjeku i familjes vendos nëse personi do të pranohet ose jo. Orari i hapjes është nga 08:00 deri në ora 14:00, dy ditë më parë filloi punën të shtunën, për shkak të interesit të shtuar në mesin e qytetarëve. Rezultatet e testit presin të paktën dy ditë në varësi të punës në laboratorin ku po kryhen testet”, thotë Dr. Viktor Isjanovski – Drejtor i Qendrës Shëndetësore – Shkup.

Drejtori i Qendrës Shëndetësore Shkup, Dr. Isjanovski, i cili është edhe anëtar i Komisionit për sëmundje infektive, thotë se ata tashmë i kanë propozuar Komisionit për persona mbi 60 vjeç, të cilët janë në izolim ose që do të përjetojnë simptoma të virusit, një ekip mjekësor për t’i vizituar ata, të marrë në shtëpi materialin për testime në vend që të shkosh në spital, gjë që do të lehtësonte lëvizjen e tyre dhe do të parandalonte përhapjen e virusit në institucionet shëndetësore.

Ndërkohë, një numër në rritje i qytetarëve po telefonojnë gjithnjë e më shumë në linjat telefonike në qendrat e thirrjeve dhe kërkojnë këshilla, disa prej tyre edhe me simptoma të virusit – thonë nga Shërbimi i Urgjencës Mjekësore.

“Kemi thirrje vazhdimisht. Ka mjekë që i përgjigjen thirrjeve. Më shpesh qytetarët janë të interesuar se ku mund të bëjnë testet, të huajt ku mund të drejtohen, dhe ka nga ata me simptoma të virusit që telefonojnë dhe kërkojnë ndihmë mjekësore”, thotë Dr Milica Bubalo – Shef i Shërbimit të Urgjencës.

Rasti i parë i koronavirusit në Maqedoni është regjistruar rreth një muaj më parë. Numri i rasteve të reja nuk ka ndalur të rritet që prej asaj kohe, me kulmin që pritet në fund të muajit tjetër. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 31 Mars, 2020 20:43

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.