Si “milen” ndërmarrjet publike?

Si “milen” ndërmarrjet publike?

Në mëngjes, derisa jeni akoma në pizhame dhe vetëm sa e keni djegur gjuhën tuaj nga gllënjka e parë e kafes së nxehtë, keni marrë shërbime të paktën nga katër kompani publike.  Për të marrë kafe të shijshme dhe shumë të nevojshme në mëngjes, nevojiten disa gjëra. Për kafe tradicionale, duhet vendosur ujë në një xhezve, ujë i cili sigurohet nga ndërmarrja publike “Ujësjellës dhe Kanalizime”. Uji duhet të ngrohet në një shporet elektrik, që do të thotë, energjia elektrike e prodhuar nga kompania shtetërore ELEM. Çmimi i energjisë elektrike është përcaktuar më parë nga Komisioni Rregullatorë i Energjisë.

Është shumë e mundur që kafeja në vend të transportohet përmes makinave të kompanisë shtetërore Hekurudhat e Maqedonisë-Transport. Nëse ajo dërgohet me kamion, kalon nëpër rrugët për të cilat kompania publike ishte përgjegjëse për transparencën dhe korrektësinë e saj. Mbeturinat e kafes së mbaruar do të përfundojnë në kontejnerët më të afërt që do të shkarkohen nga Higjiena Komunale e Shërbimeve Publike. Pra, për një aktivitet, rutinë të thjeshtë, të përditshëm ose “ritual” të një numri të madh qytetarësh, siç është pirja e kafes, përfshihen shërbimet e të paktën katër ndërmarrjeve publike dhe shtetërore, si dhe organet rregullatore. Këto shërbime paguhen çdo muaj nga të gjithë qytetarët, dhe mijëra punonjës janë të punësuar në këto shërbime.

Duke qenë se puna e këtyre institucioneve arrin aktivitetin më themelore dhe nevojat e qytetarëve, si dhe financohet nga paratë publike, është e rëndësishme që ato të menaxhohen në mënyrën më efikase dhe transparente nga më shumë njerëz të kualifikuar. Megjithatë, rezultatet e analizës së biografive të strukturave qeverisëse tregojnë se në gjysmën e rasteve, anëtarët e bordeve, drejtuesve ose anëtarëve të komitetit të menaxhimit ose të mbikëqyrjes kishin deri në pesë vjet përvojë në fushën e institucionit ku ata veprojnë. Ose, me pak fjalë, gjysma e njerëzve që menaxhojnë ndërmarrjet publike janë fillestarë dhe pa përgatitje adekuate.
Arsyet për këtë situatë janë të ndryshme. Diku ka mungesë të burimeve njerëzore, por më së shpeshti bëhet fjalë për nominime partiake, ku themeluesit (qeveria, shumica në kuvend dhe komunat), krijuan stafin e tyre që duhet të menaxhojnë institucionet. Arsyetimi është më shpesh se niveli qeverisës duhet të përfaqësojë qeverinë, në mënyrë që programet e koalicionit fitues (qendrorë ose lokal në komuna), të përmbushen në të gjitha institucionet.

Kjo praktikë duhet të ndalet. Themeluesit e këtyre institucioneve, si Qeveria, Parlamenti dhe komunat duhet të rishikojnë mënyrën e zgjedhjes dhe të sigurojnë përdorimin më të gjerë të potencialit njerëzorë përmes proceseve konkurruese dhe publike të emërimit në nivel drejtues në ndërmarrjet publike. Është më e rëndësishme të tregohet se përvoja është kriteri më i rëndësishëm, dhe një përpjekje e gjatë qëndron dhe do t’ju japë mundësi për të marrë pjesë në menaxhimin e një institucioni nëse këtë e dëshirojnë. (koha.mk)

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 13 Mars, 2019 19:48

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.