Si “shkelin” investimet e huaja të mëdha?

Si “shkelin” investimet e huaja të mëdha?

Të gjashtë investimet më të mëdha të huaja që kanë punuar në vend për disa vite kanë arritur rezultate të shkëlqyera vitin e kaluar. Të gjithë kanë rritur të ardhurat e përgjithshme vitin e kaluar në krahasim me 2017, dhe gjiganti “Johnson Matthey” ka një fitim prej 97.8 milion euro. Këto kompani përveç punësimit të një numri të konsiderueshëm njerëzish, dhe më e rëndësishmja, ndoshta për shkak se të ardhurat e tyre kanë shumë ndikim në eksportet maqedonase, sepse gati të gjitha prodhimet përfundojnë jashtë, përcjell FLAKA.

Më i madhi nga investimet e huaja në vend vitin e kaluar arritën të ardhura prej 2.36 miliardë eurosh dhe më e rëndësishmja në mesin e tyre në të gjithë sektorin e biznesit në vend është filiali i blerjes britanike të Johnson Matthey, të ardhurat e shitjes së të cilave janë 1.75 miliard euro dhe krahasuar me vitin 2017 është më i lartë për 18 përqind.

“Johnson Matthey” është bindshëm entiteti më i madh i biznesit në vend. I gjithë prodhimi shkon në eksport për nevojat e korporatave automobilistike anembanë botës. Fitimi i tij për vitin është 97.8 milionë euro. “Johnson Matthey” është në të njëjtën kohë kompania me fitimin më të lartë në vend. E dyta në listën e gradave sipas të ardhurave të realizuara është “Kromberg dhe Schubert” që gjendet afër Manastirit. Kjo kompani gjeneronte të ardhura prej 223 milionë eurosh, që është 47 për qind më shumë se 2017. Fitimi vitin e kaluar ishte 3.9 milion euro dhe është 42 për qind më i lartë se një vit më parë.

Në treshe e madhe është edhe “Van Hall” prodhuesi i autobusëve, fabrika e të cilit gjendet në zonën industriale në Ilinden. Vitin e kaluar, kompania fitoi një të ardhur prej 179.2 milionë eurosh dhe u rrit me 32 përqind krahasuar me 2017. Fitimi vitin e kaluar ishte 12.4 milion euro dhe shënoi një rritje prej 33% gjatë vitit të kaluar.

“Marquardt”, fabrika e prodhimit e të cilit ndodhet pranë Velesit vitin e kaluar, gjeneruan të ardhura prej 74 milionë eurosh dhe ato janë me 59 për qind dhe fitimi është 6 milionë euro.

“Amphenol” vitin e kaluar ka gjeneruar të ardhura prej 70 milionë eurosh dhe janë 16 për qind më të larta se një vit më parë. Kompania më e madhe në Koçan, sipas të ardhurave dhe nga numri i të punësuarve, bëri një fitim prej 3.6 milionë eurosh vitin e kaluar, që është një fitim më i ulët prej 30% sa i përket fitimit.

Më i vogli në mesin e gjigantëve është “Drexlemayer”, punëdhënësi më i madh në rajonin e Tikveshit. Të ardhurat e tij janë 68 milion euro dhe është 18% më e lartë se 2017. Fitimi është 15 për qind më i lartë se një vit më parë dhe arrin në 3 milionë euro. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Maj 15, 2019 22:45

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.