Si zgjidhen këshilltarët dhe bashkëpunëtorët e kryeministrit?

Desk
By Desk May 29, 2019 22:19

Si zgjidhen këshilltarët dhe bashkëpunëtorët e kryeministrit?

“Këshilltar i Kryeministrit për krijimin e politikave që janë me interes të veçantë për qytetarët e Qytetit të Shkupit”, kështu është thënë pozita e punës së njërit prej këshilltarëve të Zoran Zaev. Për një pagesë prej 30 mijë denarë në muaj, ky funksion i takoi Filip Andovit, shkruan Laboratori i Raportimit Hulumtues, i cili raportoi se numri i këshilltarëve të kryeministrit është rritur në 39 persona. “Persona lokale, udhëheqës folkloristët dhe të rinjtë e partisë me bagazh të diskutueshëm profesional”, kështu përshkruhen nga hulumtimi, pjesa më e madhe e këshilltarëve, përcjell FLAKA.

“Sa herë që shohim se si qyteti është plot me ujë pas çdo shiu minimal, duhet të pyesim se çfarë po bëjnë këshilltarët e Shilegovit ose Zaevit, siç është Filipi Andov, i quajtur Sokol, njeri me begraund të dyshimtë dhe madje edhe dyshime rreth dhunës dhe akuza penale të mbajtura në një sirtar dhe kush këshillon Zaev për marrëdhëniet e Qeverisë me Qytetin e Shkupit, gjë që është e pakuptimtë. Nuk është vetëm Sokol, nuk është vetëm Stefani, nuk është vetëm djali i Nano Ruzhinit, por problemi është se klientelizmi në Maqedoni depërtohet thellë në poret e partive, pastaj mënyra në të cilën vetë palët reflektohen në mënyrën se si këto parti do të udhëhiqen nga qeveria e administratës”, tha Sashka Cvetkovska, Laboratori i Raportimit Kërkimor.

Andov tha se funksioni këshillëdhënës nuk është i lidhur me përkatësinë e partisë së tij. Stefani Arsovska, një këshilltar në fushën e bujqësisë, po merr të njëjtin pozicion në të njëjtën ditë me djalin e Nano Ruzhin, Aleksandër, i cili është i angazhuar për të ruajtur bashkëpunimin me shtetet e Beneluksit dhe Francës. Prof. Venko Andonovski, në deklaratën e tij për Focus, thotë se ai vetë ofroi të jetë këshilltar për përmirësimin e statusit të kulturës maqedonase.

Dhe, sipas të cilave kriteret zgjidhen këshilltarët, për momentin nuk ka përgjigje. Qeveria thotë se është e drejtë për kryeministrin dhe ata vetëm i raportojnë atij. Sipas mendimit të ekspertit, pozita e këshilltarit nuk është e diskutueshme, por abuzimi i saj është i diskutueshëm.

“Ne nuk do të lëvizim nga pika e vdekur derisa të mësojmë se këto funksione nuk janë një çmim për postera, nuk është shpërblim për fqinjët, të afërmit, miqtë e kështu me radhë dhe mendoj se ky është vetëm proces i pjekjes së demokracisë në vendin tonë. Mund të parashikohet në ligj, në rregulla, por ne duhet të piqemi për të filluar, në vend të baltës, të bëjmë biskota reale”, thotë Mirjana Najçevska, profesoreshë universitare.

Gazetarja Cvetkovska thotë se kjo e drejtë diskrecionare për të angazhuar një numër të pakufizuar këshilltarësh, kryeministri ka vetëm në vendin tonë. Në vendet më të zhvilluara evropiane, ai ka mundësinë të krijojë njerëzit e tij të partisë, por vetëm në një numër të kufizuar dhe me një mandat të kufizuar. Profesionistë e tjerë zgjedhin me shpallje publike.

“Vendosen kriteret, kush është ai njeri që na nevojitet, në fund të ditës, kryeministri duhet të këshillohet nga dikush që është më i mençur se ai, dhe në këtë rast nuk shohim se është kështu, me nderim të përjashtimeve”, thotë Sashka Cvetkovska.

Laboratori i gazetarit hulumtues rikujton që qëndrimi klientelist i administratave në ndarjen e çështjeve të shtetit është kritikuar nga Komisioni Evropian dhe nga qeveria aktuale kur ishte në opozitë. FLAKA

Desk
By Desk May 29, 2019 22:19