Sjelljet që tregojnë se të tjerët janë xhelozë për ju

Drin Zenku
Publikuar nga Drin Zenku 24 Maj, 2023 14:55

Sjelljet që tregojnë se të tjerët janë xhelozë për ju

Edhe njerëzit që në teori na duan ndonjëherë mund të jenë xhelozë për ne dhe të shprehin një lloj zilie ndaj nesh. E lëre më njerëzit me të cilët nuk keni dhe nuk dëshironi të keni asnjë lidhje.

Kur posedoni disa karakteristika personale të lakmueshme që tërheqin vëmendjen, si inteligjenca, bukuria, kreativiteti, mund  të zhgënjejë disa njerëz kompleksë në mjedisin tuaj, profesionistë apo miqësorë, për disa prej të cilëve jeni një temë e preferuar e bisedës.

Ju mund të dalloni nëse kjo po ndodh nga këto tre modele të sjelljes.

Ata e keqkuptojnë dhe keqinterpretojnë punën tuaj, duke treguar se kanë keqkuptuar qëllimet tuaja, por edhe aftësitë tuaja.

Në fakt ata e kanë kuptuar mirë, thjesht në përpjekje për të ndryshuar pozicionin e pafavorshëm që ndjejnë ose në të cilin janë, ata janë të prirur ndaj veprimeve që shfaqin zili. Pra, presin me durim që objektivi i tyre të bëjë një gabim, ta paraqesë atë sa më të madh apo më keq, shfrytëzojnë çështjet e paqarta duke i dhënë dimensionin më të keq të mundshëm. Në të njëjtin kontekst, ata vazhdimisht ngrenë pengesa dhe vendosin vazhdimisht standarde më të larta, duke mos u kënaqur kurrë.

Ata bëjnë sulme dhe përdorin stereotipe

Argumenti ad hominem është në thelb një argument “kundër personit” dhe është një gabim logjik, i cili konsiston në përgjigjen ndaj një argumenti duke fyer drejtpërdrejt personin që e ka formuluar atë dhe pa vënë në dukje të metat e argumentit. Është një sulm ndaj personit dhe kjo mund të shfaqet me shprehje nënçmuese për llojin e tij trupor, identitetin seksual dhe madje edhe origjinën e tij. Në thelb, kjo është mënyra e vetme që ata mund të diskreditojnë ose nënvlerësojnë inteligjencën, aftësitë apo edhe talentin e dikujt. Për shembull, të marrësh në pyetje një autor me arsyetimin se ai shkruan vetëm letërsi për homoseksualët ose futbollin (edhe pse këto janë zhanre të nivelit të ulët) ose se ai është një alkoolist dhe një femëror është një sulm ad hominem, sepse nuk të bën një shkrimtar të mirë.

Ata argumentojnë se lodhen dhe përpiqen më shumë se ju.

Duke e thënë këtë ata në thelb besojnë se meritojnë më shumë se ju dhe ndërsa shohin se i fitoni më lehtë aq më shumë ju kanë zili. Në çdo përpjekje të madhe që bëni dhe në çdo arritje, ata njohin favorin e fatit dhe rrethanave. Për shkak se ata ndihen të pafavorshëm për atë që janë, ata janë të gatshëm të shikojnë me përçmim fatin ose privilegjin tuaj, edhe kur edhe ata përfitojnë nga avantazhet tuaja. Ata janë të prirur të supozojnë se rruga juaj e jetës ka qenë pa pengesa.

Drin Zenku
Publikuar nga Drin Zenku 24 Maj, 2023 14:55