Socialistët duhet të konfirmojnë qëndrimet e SHBA për Berishën

Redaksia
By Redaksia 22 Shtator, 2023 20:10

Socialistët duhet të konfirmojnë qëndrimet e SHBA për Berishën

Nga Mero Baze

Sali Berisha po bën përpjekje madhore të kapë SHBA dhe shumicën në pushtet në një pozicion “mat”, kur ata të jenë të detyruar t’i japin dorën.

Manovra e tij e fundit me Gazmend Bardhin, përpjekja për t’i marrëë grupin parlamentar PD-së zyrtare dhe për të detyruar shumicën të ulen me të për reformën zgjedhore është objektivi i parë.

Gjatë kësaj rruge, Gazmend Bardhi u përpoq të normalizonte raportin e Berishës me SHBA, duke u hequr sikur ishte konsultuar me SHBA për gjithë këtë operacion.

Amerikanët e sqaruan të parin pozicionin e tyre. Në një deklaratë zyrtare, Ambasada theksoi se “nuk e kemi ndryshuar pozicionin tonë në lidhje me individë të shpallur (non-grata) në Shqipëri dhe nxisim të gjithë aktorët që të shqyrtojnë me kujdes angazhimet e tyre me figura të tilla.”

Shkurt dhe qartë i tha Sali Berishës se nuk do ketë kurrë bashkëpunim me të dhe gjithë atyre që kanë shkuar si dele në vathën e tij, të mendohen mirë.

Kjo është ajo që bën gjithmonë një insitucion që mbështetet mbi parime dhe jo mbi truke politike.

Tani e ka radhën të shprehet shumica në pushtet.

Prej kur Berisha ka filluar manovrat me “diversantët” e Gazmend Bardhit, shumica, disa me vetëdije e disa pa vetëdije, në fakt po bëjnë lojën e Berishës. Kryetarja e Kuvendit shtyn shqyrtimin, kryetari i Grupit parlamentar e injoron si problem, kryeministri është në SHBA në ngjarjen më të rëndësishme të historisë së Shqipërisë,  dhe befas Partia Socialiste shfaqet në opinion si një parti teknicienësh, që nuk mendojnë më politikisht, por sillen me një ”non grata” si me një fenomen normal.

Disa duket qartë që e bëjnë qëllimisht. Ka një dashuri të fshehtë brenda radhëve të PS, nga disa figura jo aq pa rëndësi për Sali Berishën, duke vënë veten në pozicionin e tij pas disa kohësh. Kjo është e qartë.

Por Partia Socialiste nuk është parti e njerëzve në hall. Së paku kështu ka deklaruar Edi Rama. Ka thënë që secili duhet t’i zgjidhë vet hallet e tij.

Partia Socialiste duhet ta bëjë të qartë qëndrimin politik kundër bashkëpunimit me Sali Berishën. Me atë nuk duhet të zgjedhë dhe të bëjë asnjë reformë. As Avokatin e Popullit, as ndonje institucion tjeter. Reformën zgjedhore jo e jo.

Por mbi të gjitha, ajo duhet të marrë qëndrim politik, ashtu si Ambasada e SHBA, për linjën e bashkëpunimit me Berishën.

Lindita Nikolli, Bledi Çuçi, Blendi Klosi dhe kushdo tjetër që janë persona kyç në vendimmarrjen politike, nuk kanë pse bëjnë llogaritë e Gazmend Bardhit apo Berishës. Ata duhet të konfirmojnë se e kanë të ndaluar bashkëpunimin me të. Kjo nuk ka rëndësi për Berishën, se ai i mbytur është. Kjo ka rëndësi për ata dhe vet Partinë Socialiste.

Ashtu si Ambasada e SHBA e bëri të qartë se i i qëndron vendimit për mos bashkëpunim me “non grata” dhe ata që bashkëpunojnë, ashtu dhe socialistët duhet ta konfirmojnë këtë. Dhe konfirmimi fillon duke ndërprerë bashkëpunimin me Gazmend Bardhin dhe diversantët e tjerë të Berishës që i ka lëshuar rrugëve, që t’i nxjerrin në pritë qeverinë dhe SHBA.

SHBA ja tregoi vendin. Socialistët me sa duket nuk dinë se ku kanë vendin e tyre.

Redaksia
By Redaksia 22 Shtator, 2023 20:10