Sofje, do të publikohen emrat e zyrtarëve nga Maqedonia e Veriut që kanë nënshtetësi bullgare

Redaksia
By Redaksia 22 Shtator, 2023 07:56

Sofje, do të publikohen emrat e zyrtarëve nga Maqedonia e Veriut që kanë nënshtetësi bullgare

Do të publikohen emrat e zyrtarëve nga Maqedonia e Veriut që kanë nënshtetësi bullgare. Sipas eurodeputetit bullgar, Andrej Kovaçev mbi 120,000 bullgarë maqedonas, duke përfshirë shumë politikanë të dikurshëm dhe aktualë, deputetë, ministra, kryetarë komunash, shefa të departamenteve, kryetarë të partive, pronarë mediash dhe televizionesh, gazetarë, komentues, si dhe familjet e tyre do të mbrohen publikisht nga urrejtja, shkruan Flaka

“Ceremonia për marrjen e shtetësisë bullgare do të jetë solemne dhe publike. Regjistri i të gjithë përfituesve të shtetësisë bullgare do të bëhet publik. Me ndryshimin e fundit do të bëhen të njohur publikisht të gjithë bashkatdhetarët tanë nga Republika e Maqedonisë së Veriut, të cilët kanë marrë nënshtetësinë bullgare në 22 vitet e fundit në bazë të origjinës së dëshmuar bullgare dhe deklaratës së vetëdijes bullgare. Kështu, këta mbi 120,000 bullgarë maqedonas, duke përfshirë shumë politikanë të dikurshëm dhe aktualë, deputetë, ministra, kryetarë komunash, shefa të departamenteve, kryetarë të partive, pronarë mediash dhe televizionesh, gazetarë, komentues, si dhe familjet e tyre do të mbrohen publikisht nga urrejtja, fjalimi dhe diskriminimi i institucioneve maqedonase për shkak të asaj që ndjejnë bullgarët. Ata që “detyrohen” të shndërrohen në urrejtës publikë bullgarë vetëm për të fshehur origjinën dhe vetëdijen e tyre bullgare, nuk do të kenë më arsye për ta bërë këtë. Pres, pas leximit të dytë, miratimin e shpejtë të amendamenteve të ligjit”, ka shkruar Kovaçev në profilin e tij në Facebook.

Ndryshimet në Ligjin për shtetësinë bullgare, i cili kaloi fazën e parë të miratimit në Parlamentin bullgar në Sofje, parashikojnë publikimin publik të regjistrit të të gjithë shtetasve bullgarë, përcjell Flaka.

Me ndryshimet e propozuara, njohja e gjuhës bullgare do të jetë e detyrueshme për marrjen e nënshtetësisë bullgare.

“Kur aplikoni për shtetësi bullgare në bazë të origjinës bullgare, do të hiqet kërkesa që një paraardhës i aplikantit të ketë vdekur si shtetas bullgar. Personi do të duhet të ketë precedentë të pastër penalë, jo vetëm në Republikën e Bullgarisë, por edhe në vendin e origjinës, pra në vendin e banimit”, qëndron në njoftim.

Ligji parashikon që të mund të bëhet kërkesa për shtetësi në lidhje me natyralizimin dhe personi do të duhet të bëjë kërkesë për heqjen dorë nga shtetësia aktuale. Gjithashtu propozohet shkurtimi i afatit të dorëzimit të dokumenteve për lirim nga shtetësia tjetër, si dhe unifikimi i kushteve për marrjen e shtetësisë bullgare në martesë me shtetas bullgar, duke vendosur kushtin për një periudhë trevjeçare të bashkësisë jashtëmartesore, por e cila nuk do të zbatohet nëse rezulton se martesa është fiktive. Në një rast të tillë do t’i hiqet shtetësia bullgare. Flaka

Redaksia
By Redaksia 22 Shtator, 2023 07:56