Sonda e Koresë së Jugut kapi foto fantastike të Tokës dhe Hënës

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 25 Janar, 2023 20:32

Sonda e Koresë së Jugut kapi foto fantastike të Tokës dhe Hënës

T&S

Sonda e parë hënore e Koresë së Jugut ka dërguar fotografi mbresëlënëse të Tokës dhe satelitit të saj të vetëm natyror.

Pathfinder Lunar Orbiter i Koresë filloi të rrotullohet rreth Hënës në dhjetor pasi anija kozmike u lëshua në raketën Falcon 9 të SpaceX nga Kepi Canaveral, Florida gushtin e kaluar.

Emri Danuri për sondën u zgjodh nga qytetarët e Koresë së Jugut dhe përbëhet nga fjalët koreane për “hënë” dhe “kënaqësi”. Ai do të rrotullohet rreth hënës për 11 muaj, dhe tani ka dërguar disa foto të mrekullueshme bardh e zi të Hënës dhe Tokës. Orbiteri fluturon në një distancë prej 100 kilometrash mbi sipërfaqen hënore.

Të dhënat e mbledhura nga orbiteri do të përdoren për kërkime të ardhshme, duke përfshirë programin Artemis, i cili synon të çojë njerëzit në polin jugor hënor në fund të vitit 2024. Fotot nga sonda mund të ndihmojnë në zgjedhjen e vendeve të uljes për misionet Artemis, si dhe në hartën e burimeve të tilla si uji.

Në vitin 2021, Koreja e Jugut nënshkroi një marrëveshje dhe bashkëpunon me agjencinë amerikane të hapësirës NASA për të eksploruar hënën. Sonda përmban gjashtë instrumente, duke përfshirë kamerën ShadowCam të financuar nga NASA, të zhvilluar nga Universiteti Shtetëror i Arizonës.

Universitetet dhe institutet kërkimore në Korenë e Jugut kanë zhvilluar një kamerë me rezolucion të lartë për të vëzhguar vendet e ardhshme të uljes, një kamerë të polarizuar për të analizuar grimcat sipërfaqësore, një instrument për matjen e fushave magnetike hënore dhe një spektrometër të rrezeve gama për të identifikuar elementët në sipërfaqen hënore.

Qëllimi kryesor i ShadowCam është të kapë imazhe të rajoneve me hije të përhershme pranë poleve hënore, të cilat do t’i ndihmojnë studiuesit të kërkojnë për akull, të hartojnë terrenin dhe të gjurmojnë ndryshimet sezonale.

ShadowCam është disa qindra herë më e ndjeshme se kamerat në Orbiterin Lunar Reconnaissance të NASA-s, i cili gjithashtu e lejon atë të kapë foto më të detajuara në kushte tepër të errëta.

Sonda së fundmi përdori ShadowCam për të parë në Kraterin Shackleton, një nga zonat e errëta të përhershme në sipërfaqen e Hënës. Në këtë mënyrë ajo “zbuloi” brendësinë e saj, duke përfshirë vetë sipërfaqen dhe gjurmët e lëna nga shkëmbinjtë teksa rrëzoheshin në krater.

Ekspertët e Koresë së Jugut nga Instituti i Kërkimeve të Hapësirës Ajrore të Koresë (KARI) e konsiderojnë orbitën Danuri si hapin e parë në testimin e mundësisë së eksplorimit të hapësirës.

Shtetet e Bashkuara, Rusia, Japonia, Kina, Bashkimi Evropian dhe India kanë dërguar gjithashtu misione në Hënë.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 25 Janar, 2023 20:32