Spasovski: Dyzet e pesë vjet arsim i lartë në siguri

Redaksia
By Redaksia 26 Shtator, 2022 20:53

Spasovski: Dyzet e pesë vjet arsim i lartë në siguri

Ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, sot në Strugë hapi Konferencën e 13-të vjetore ndërkombëtare të Fakultetit të Sigurisë – Shkup, e cila këtë vit është për nder të 45 viteve të arsimit të lartë në fushën e sigurisë dhe ekzistimit të Fakultetit të Sigurisë. Siguria, me temën trajton sfidat arsimore dhe perspektivat e sigurisë, përcjell FLAKA.

“Katër dekada e gjysmë e ekzistencës së këtij institucioni të arsimit të lartë, nga kjo distancë, të paktën për mua, nënkuptojnë: vetëmohim të madh, këmbëngulje, kuriozitet shkencor, veprimtari kërkimore dhe sigurisht, edukim e edukim të brezave dhe brezave. qytetarë akademikë. Por një kurrikulë e tillë, megjithatë, nuk do të ishte e plotë nëse nuk do të përmendnim morinë e punimeve shkencore dhe profesionale në fushën e sigurisë ose, ndryshe, pjesëmarrjen aktive të ekspertëve në zgjidhjet e shumta normative dhe praktike, sipas të cilave pjesa institucionale e sot funksionon sistemi që merret me çështjen e sigurisë”, theksoi në fjalimin e tij ministri Spasovski.

Ai theksoi si veçanërisht të rëndësishme të dhënat se në 12 vitet e fundit në konferencë morën pjesë më shumë se 850 profesorë, studiues dhe praktikantë nga të gjitha kontinentet e botës, nga më shumë se 40 vende të ndryshme dhe u botuan më shumë se 1000 punime shkencore. ndërsa vetëm këtë vit janë botuar 45 punime shkencore nga autorë nga 12 vende.

“Është e padiskutueshme se shkenca është motori i praktikës, një strumbullar pa të cilin provat dhe arritjet shkencore e bëjnë të pamundur çdo përparim. Sfera e sigurisë, nga ana tjetër, për shkak të interaktivitetit të saj social, civilizues dhe nëse dëshironi, teknik, paraqet një sfidë të veçantë shkencore. Specifikimi dhe dinamizmi i pamohueshëm i këtij segmenti, të cilat janë të lidhura ngushtë me zhvillimin e përgjithshëm të vrullshëm shoqëror, prodhojnë pikëpyetje dhe dilema të reja. Jo vetëm nga aspekti i vlerësimit dhe parandalimit të rreziqeve të sigurisë, por edhe nga aspekti i strukturës organizative dhe normative, strukturës teknike dhe arsimore, bashkëpunimit dhe koordinimit, si institucional, rajonal dhe global, në kundërshtim me sfidat e sigurisë, tha Spasovski. duke shtuar se vendimet që nuk bazohen në ekspertizë profesionale janë zakonisht vendime të këqija dhe këtë e vërteton gjithmonë koha.

Ministri theksoi faktin se në konferencën e këtij viti janë të pranishëm shkencëtarë dhe studiues nga më shumë se 20 vende, të cilët përmes një morie praktikash dhe përvojash të mira do të kontribuojnë në arritjen e përgjigjeve të përbashkëta për sfidat e përbashkëta të sigurisë, si dhe në rezultatet dhe konkluzionet shkencore të arritura nga Konferenca do të shqyrtohet me vëmendjen e duhur nga Ministria e Brendshme, me qëllim zbatimin e tyre në operacionet e përditshme policore.

Si dëshmi e veçantë e partneritetit mes Ministrisë dhe Fakultetit të Sigurisë, krahas bashkëpunimit të vazhdueshëm në një numër të madh projektesh, ai theksoi edhe rifillimin, pas një pauze prej më shumë se dy dekadash, të revistës shkencore ndërkombëtare të Ministria e Punëve të Brendshme – “Siguria”, në të cilën publikohen punimet kërkimore përmes të cilave drejtohen shkencërisht planet dhe prioritetet për punën e shërbimit policor në vend. FLAKA

Redaksia
By Redaksia 26 Shtator, 2022 20:53