Sperma e ngrirë që prej 1960 rikthen një specie të zhdukur lopësh

Redaksia
By Redaksia 4 Nëntor, 2021 23:20

Sperma e ngrirë që prej 1960 rikthen një specie të zhdukur lopësh

Sperma e ngrirë që prej vitit 1960 ka bërë të mundur ripopullimin e një specie të zhdukur të lopëve “Aberdeen Angus”. Fermerët Geordie dhe Julia Soutar kanë drejtuar një projekt gjenetik mbarë botërore nga ferma e tyre rurale në Forfar, Angus, për 26 vjet.

Që nga vitet 1970, raca vendase “Aberdeen Angus” ka ardhur duke u ulur që kur raca amerikane është përhapur në Britani. Në vitin 1995 kishte vetëm nëntë familje lopësh vendase të certifikuara nga Aberdeen Angus Society në botë – duke e shtyrë çiftin të fillonte procesin e mbarështimit të tyre në të njëjtin vit nga shtëpia e tyre në Kingston Farm. Ndërsa viçi “Aberdeen Angus” është i zakonshëm në të gjithë botën, raca vendase – me një linjë gjaku të pastër – klasifikohet si “në rrezik”.

Tani ka 50 lopë që kullosin në fermën e çiftit, duke përfshirë një me emrin e kryeministrit Boris Johnson. Babai i dy fëmijëve, Soutar tha: “Ne filluam të shikonim bagëtinë origjinale, Angus vendas pa gjenetikë të importuar në mesin e viteve ’90. Kishin mbetur vetëm 20 që nuk kishin asnjë linjë gjaku të përzier në to. “Kryesisht ata ishin të moshuar deri tek demat e Amerikës së Veriut, kështu që filluam t’i mbledhim dhe të merrnim spermë të vjetër. Deri më sot ne përdorim ende spermën e mbledhur në vitet 1960. Është e ngrirë dhe ruhet në azot të lëngshëm”. Sperma paketohet dhe dërgohet nëpër botë deri në Kolumbi, Uruguai dhe Argjentinë.

Redaksia
By Redaksia 4 Nëntor, 2021 23:20