“Stablecoins mund të përdoren gjerësisht, por kanë nevojë për rregullim”

Redaksia
By Redaksia 2 Nëntor, 2021 23:23

“Stablecoins mund të përdoren gjerësisht, por kanë nevojë për rregullim”

Stablecoins arritën vlerën e tregut 130 miliardë dollarë, duke u rritur 20-fish në 20 muajt e fundit, tha kreu i Komisionit të Letrave me Vlerë dhe Shkëmbimeve, Gary Gensler.

Raporti i shumëpritur i administratës së presidentit amerikan Joe Biden thotë se monedhat digjitale Stablecoins, çmimi i të cilave është stabilizuar në një monedhë tradicionale, mund të përdoren gjerësisht në SHBA, por ato duhet të rregullohen.

“Nëse janë të dizajnuara mirë dhe të rregulluara në mënyrë të përshtatshme, monedhat e qëndrueshme mund të mbështesin opsione pagesash më të shpejta, më efikase dhe më gjithëpërfshirëse”, thuhet në raportin e publikuar nga Grupi i Punës i Presidentit për Tregjet Financiare, të cilit i janë bashkuar Korporata Federale e Sigurimit të Depozitave dhe Zyra e kontrollit të monedhës.

Megjithëse ato sot përdoren kryesisht për të lehtësuar tregtimin e monedhave digjitale dhe shkëmbimeve të kriptovalitave, “stablecoins mund të përdoren gjerësisht nga familjet dhe bizneset si një mjet pagese”, thuhet në raport.

Megjithatë, disa rreziqe përfshijnë përdoruesit që përballen me humbje të papritura, pasiguri në stabilitetin e tyre financiar, ndërprerje në zinxhirin e pagesave që mund të ndikojnë në efikasitetin, çështjet sistematike, shqetësimet e financimit të paligjshëm dhe rreziqet për integritetin financiar.

Raporti i rekomandoi Kongresit të miratonte legjislacionin që do të siguronte që monedhat e qëndrueshme të pagesave t’i nënshtrohen kuadrit federal në një bazë gjithëpërfshirëse.

Sipas kryetarit të Komisionit të Letrave me Vlerë dhe Shkëmbime, Gary Gensler, monedhat digjitale Stablecoins kanë shënuar rritje të tregut dhe kanë arritur në 130 miliardë dollarë, duke u rritur 20-fish në 20 muajt e fundit.

“Megjithëse ato përfaqësojnë vetëm rreth 5 për qind të të gjitha aseteve të kriptove, në tetor, më shumë se 75 për qind e tregtimit në të gjitha platformat e tregtimit të kriptove ndodhi midis një stablecoin dhe një tokeni tjetër”, tha Gensler në një deklaratë.

“Stablecoins, ose pjesë të caktuara të marrëveshjeve të stablecoin, mund të jenë letra me vlerë, mallra ose derivate”, shtoi ai.

Gensler paralajmëroi se monedhat e qëndrueshme mund të përdoren për të shmangur sistemin tradicional bankar dhe financiar dhe për të lehtësuar aktivitetet e paligjshme kundër pastrimit të parave, si dhe për të smangur pagesën e taksave dhe sanksioneve.

Redaksia
By Redaksia 2 Nëntor, 2021 23:23