Stevanoviq: Procesi i trajtimit me plazëm të gjakut ka filluar, kemi dy dhurues

Desk
By Desk April 24, 2020 22:10

Stevanoviq: Procesi i trajtimit me plazëm të gjakut ka filluar, kemi dy dhurues

Respiratori është një mundësi për të blerë kohë për ne si mjekë për pacientin në zbatimin e trajtimeve dhe në luftën e pacientit edhe me sëmundjen ashtu edhe me dëmtimin që sëmundja ka bërë në mushkëritë e tij.

Asgjë nuk krahasohet me Covid-19 dhe askush nuk mund të rrezikohet. Trajtimet po ndryshojnë dhe plotësojnë sipas perceptimeve në vendin tonë dhe në botë, por ne nuk shohim shumë ndihmë në ventilimin mekanik, tha sonte drejtoresha e Klinikës së Sëmundjeve Infektive Milena Stevanoviq, përcjell FLAKA.

“Gjithçka që kemi bërë deri më tani ka qenë ta bëjmë majën më të durueshëm. Është vetëm çështje kohe para se të arrijë dhe gjithçka që kemi bërë ka qenë si një strukturë shëndetësore, në mënyrë që ta durojmë atë dhe nuk na ndodh që pacientët si në Itali të vdesin në korridoret. Kjo nuk ndodhi me ne. Nëse do të ishim pak më të dëgjueshëm, do të kishim më pak pacientë”, tha Stevanoviq në një intervistë për TV 24.

Sipas saj, do të duhet një hulumtim i plotë shkencor për të, siç tha ajo, t’i ndalohet rruga Covid-19.

“Gjendja është serioze, sëmundja është serioze të paktën në përqindjen e pacientëve në të cilët manifestohet. Kjo është arsyeja pse ne duhet të jemi shumë serioz në parandalimin dhe shoqërimin e gjithçkaje që themi është një masë e rëndësishme për parandalimin e Covid 19. Asnjë matematikë që kolegët epidemiologë në sistemet dhe algoritmet e tyre janë përpjekur të vlerësojnë se japin llogari për lëvizjen e saj nuk mund të jetë e saktë nëse shumica e popullsisë nuk i përmbahet asaj që rekomandojnë. Është thjesht e pamundur. Ju keni shumë të panjohura për të bërë një algoritëm, për të bërë parashikime. Dhe prandaj kur ngrejmë supet jo se nuk e dimë se si bëhet, por thjesht përgjigjja e popullatës ndryshon matematikën tonë” tha Stevanoviq.

Absolutisht, shtoi ajo, respiratori nuk është kurë, nuk është ilaç.

“Respiratori është një mundësi për të blerë kohë për ne si mjekë për pacientin në zbatimin e trajtimeve dhe në luftën e pacientit me sëmundjen dhe dëmin që sëmundja ka bërë në mushkëritë e tij. Makina thjesht na blen ca kohë. Ajo që ne shohim në klinikën tonë, ajo që bota sheh në qendrat e tyre është se ne nuk shohim shumë ndihmë nga ventilimi mekanik”, tha Stevanoviq.

Ajo theksoi se të gjitha terapitë e përdorura në botë janë në dispozicion në vend dhe shtoi se sot plazma e gjakut është marrë nga dy dhurues vullnetarë, të cilët filluan procesin e trajtimit me plazmën e gjakut. Ai pret që mostrat e para të jenë gati për t’ua dhënë pacientëve të hënën. FLAKA

Desk
By Desk April 24, 2020 22:10