Stomatologët e kanë zgjidhur përfundimisht dilemën: A duhet t’i lani dhëmbët para apo pas mëngjesit?

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2023 20:39

Stomatologët e kanë zgjidhur përfundimisht dilemën: A duhet t’i lani dhëmbët para apo pas mëngjesit?

Nuk kemi nevojë t’ju kujtojmë se larja e dhëmbëve është thelbësore për shëndetin e tyre si dhe në përgjithësi, por a e dini se nuk rekomandohet ta bëni këtë aktivitet shumë shpesh sepse mund të dëmtoni smaltin e dhëmbëve?

Kjo është vetëm një nga gjërat për higjienën orale që ende nuk njihet gjerësisht. E dyta ka të bëjë me dilemën e përjetshme: është më mirë të lani dhëmbët para apo pas mëngjesit?

Shumica e njerëzve kanë zakon të lajnë dhëmbët në mëngjes dhe në mbrëmje. Megjithatë, disa prej tyre e lënë larjen e dhëmbëve deri pas mëngjesit, duke besuar se kjo do të largojë në mënyrë më efektive mbetjet e ushqimit nga dhëmbët e tyre, ndërsa të tjerët i lajnë dhëmbët sapo të dalin nga shtrati. Çfarë thonë ekspertët për këtë çështje?

Nëse pyesni dentistët, ata do t’ju thonë se është gjithmonë më mirë të lani dhëmbët para mëngjesit. Domethënë, kur flemë, bakteret në gojën tonë shumohen. Këto janë të njëjtat baktere që krijojnë pllakë dentare dhe shkaktojnë erën e keqe të gojës. Nëse i lajmë dhëmbët para mëngjesit, rreth tyre do të krijohet një shtresë mbrojtëse fluori, e cila pjesërisht do t’i mbrojë nga bakteret nga ushqimi që do të konsumojmë për mëngjes, shkruan “Bride site” (Bride sight).

Përveç kësaj, nëse duhet të lani dhëmbët pas mëngjesit, dentistët rekomandojnë që ta bëni këtë të paktën gjysmë ore më vonë, veçanërisht nëse keni ngrënë ushqime me përmbajtje relativisht të lartë acidi, si p.sh., bukë e thekur, lëng portokalli dhe kafe. .

Përveç kësaj, duke larë dhëmbët në mëngjes para mëngjesit, filloni prodhimin e pështymës. Një studim zbuloi se pas larjes së dhëmbëve të pjesëmarrësve në studim, pati një rritje të prodhimit të pështymës, e cila ndihmon në prishjen e ushqimit dhe vret bakteret e dëmshme në gojë.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2023 20:39