Takimi i liderëve i vështirë – pa të edhe më vështirë

Takimi i liderëve i vështirë – pa të edhe më vështirë

Takimet e liderëve jo gjithmonë japin rezultate, por e vetmja mundësi është zhbllokimi i proceseve, komentojnë analistët pas njoftimit se një takim midis kryeministrit Zoran Zaev dhe udhëheqësit të VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rreth statusit të PSP është i mundur, përcjell FLAKA.

Disa takime për emrin para nënshkrimit të Marrëveshjes së Prespës, pastaj zgjidhjen e statusit të Prokurorisë së Posaçme Publike, dhe tani ekziston mundësia që të ketë një të ri për të njëjtën çështje. Kryeministri Zoran Zaev dhe udhëheqësi i VMRO-DPMNE-së Hristijan Mickoski deri më tani kanë mbajtur takime udhëheqëse kryesisht në këto dy çështje – zgjidhjen e çështjes së emrit dhe për Prokurorinë Publik Special.

Por rezultati për të dy temat nuk solli ndonjë zgjidhje. VMRO-DPMNE nuk e mbështeti Marrëveshjen e Prespës, as referendumin pas tij, dhe një vendim mbi prokurorinë, megjithëse kishte një takim udhëheqës më shumë se dy muaj më parë, dhe që atëherë, ka edhe ekipe në të dy anët, ende nuk ka epilog.

Asnjë kompromis nuk ka ardhur dhe kush është më përgjegjës se pse nuk ka zgjidhje nuk dihet, thotë Vlladimir Bozhinovski nga Instituti për Kërkime Politike në Shkup. Megjithatë, ai thekson se pavarësisht nga Parlamenti, i cili duhet të jetë një vend për debatet dhe gjetjen e zgjidhjeve, vetëm në ato drejtime ekziston mundësia e arritjes së një marrëveshjeje dhe kjo është ajo që sistemi thotë.

“Për shkak të sistemit të zgjedhjes së deputetëve dhe legjitimitetit të tyre, të cilat, megjithëse i marrin nga qytetarët, janë zgjedhja e udhëheqjes më të lartë të partisë, kështu që ata janë duke e shprehur me kusht që ata të ndjehen besnikë ndaj udhëheqësve. Në vendin tonë, udhëheqësit kanë mundësinë të marrin vendimet më të rëndësishme politike, dhe pastaj deputetët vetëm i zbatojnë ato”, thotë Bozhinovski.

Sipas analistit politik dhe ish-deputetit Nasser Ziberi, takimet e liderëve janë e vetmja mënyrë për të zhbllokuar gjërat që janë në interes të qytetarëve. Ai shton se një format i tillë nuk është vetëm një formulë maqedonase, por siç shton, ajo aplikohet edhe në vende të tjera të Ballkanit dhe në tranzicion.

“Në vende të tilla, takimet në një rreth të vogël, me personat që vendosin në emër të partive, janë instrumente më efikase për gjetjen e një zgjidhjeje, më pak kohë është shpenzuar dhe është treguar se ajo që është rënë dakord në këto takime është zbatuar”, tha Ziberi.

Takimet e udhëheqjes janë një praktikë e vjetër në demokracinë maqedonase. Çështje të rëndësishme përmes takimeve të tilla u zgjidhën gjatë qeverisjes së mëparshëm të LSDM-së, në qeverinë 11-vjeçare të VMRO-DPMNE, dhe tani përsëri. Në prag të krizës politike, pasi publikimit të ashtuquajturave bomba, çështjet kryesore që lidhen me Marrëveshjen e Przhinos u sollën në takimet e udhëheqjes, por ndryshimi ishte se ata zakonisht morën pjesë nga lehtësuesit e huaj, si ambasadorët e SHBA dhe BE dhe ndonjëherë politikanë të lartë nga Brukseli dhe Uashington.

Kryeministri Zaev, në pritje të datës për fillimin e negociatave me Bashkimin Evropian, për të cilën një nga gjërat e rëndësishme është zgjidhja e statusit të Prokurorisë së Posaçme Publike, tha se nëse ka një ndryshim në negociatat për Ligjin për Prokurorinë Publike nuk përjashton mundësinë e takimit me Mickoskin. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 16 Maj, 2019 21:29

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.