Tatimet e reja akoma “sekret” – Qeveria do ti tregojë sapo ta krijojë Buxhetin

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka October 28, 2019 21:38

Tatimet e reja akoma “sekret” – Qeveria do ti tregojë sapo ta krijojë Buxhetin

Vetëm dy muaj para përfundimit të vitit, paqartësia e taksave mbi tatimin personal vazhdon. Pavarësisht nëse do të tatohen apo jo nga fillimi i vitit 2020, fitimet kapitale dhe kamatat e kursimeve, me normat prej 15 përqind, ministrat e qeverisë ende nuk kanë qenrim përfundimtar, përcjell FLAKA.

Ligji për Taksën e të Ardhurave Personale, i cili hyri në fuqi që nga fillimi i vitit, me të cilin Qeveria vedosi taksën progresive, parashikon që në fillim të janarit të vitit tjetër të vendos tatimi mbi fitimin e kapitalit, si dhe interesi për taksën, kursimet civile, nëse shuma e interesit tejkalon 15 mijë denarë në vit.

Por rreth tre javë më parë, ministrat e ekonomisë njoftuan se po mendonin të shtyheshin këto taksa dhe madje dolën pikëpamje të ndryshme ministrore. Ka pasur edhe kritika në publik se nëse ky taksim nuk fillon vitin e ardhshëm, qeveria do të shikojë përsëri nëpër gishta të pasurit, të cilët kanë para për të tregtuar aksione dhe kështu të fitojnë kapital. Atëherë diskutimet për atë temë u ndërmorën, dhe qeveria, megjithëse ofrohet fundi i vitit, nuk ka vendosur ende se cilat do të ishin hapat e tyre konkret.

Biznesmenët thonë se kjo paparashikueshmëri e rregulloreve tatimore i shqetëson ata gjatë operacioneve të tyre dhe në planifikimin e lëvizjeve të ardhshme të biznesit.

Mile Boshkov, president i Konfederatës së Biznesit të Maqedonisë, beson se është koha që kompanitë të njohin vendimin përfundimtar të qeverisë për ngarkesat e mundshme të reja tatimore.

“Debati nëse fitimet kapitale dhe kursimet do të fillojnë të tatohen vitin e ardhshëm ngre parashikueshmërinë e kompanive të politikës tatimore. Është koha që kompanitë të dinë nëse taksimi do të fillojë vitin e ardhshëm, dhe saktësisht cilat zëra”, thotë Boshkov për “Faktor.mk”.

Sipas tij, është shumë e rëndësishme për biznesin, veçanërisht për fitimet kapitale. Ka shumë ndërmarrje dhe biznesmenë, thotë Boshkov, të cilët blejnë aksione të firmave të tjera dhe më pas i shesin me një çmim më të lartë, nga i cili ata fitojnë kapital. Ata ende nuk e dinë nëse shitjet e vitit të ardhshëm do të tatohen apo jo.

Nga ana tjetër, sipas tij, shteti duhet gjithashtu të pastrojë se çfarë të bëjë me depozitat e kursimeve, sepse bankat kanë sasi të mëdha të kursimeve civile, mbi 4 miliardë euro, të cilat nuk investohen në asgjë. Nëse ato tatohen për të stimuluar investimet në letra me vlerë, apo do të duhet të jenë të kujdesshëm në mënyrë që të mos dekurajojnë kursimet.

Dhe Ministria e Financave për “Faktor” ka thënë që ata ishin në kontakt të vazhdueshëm me biznesin për këtë çështje. Gjithçka do të dihet, shpjegojnë ata, në një kohë shumë të shkurtër, pra tashmë në fillim të muajit tjetër, kur Buxheti i vitit 2020 do të duhet të përshtatet në afatet ligjore, dhe do t’i paraqitet Qeverisë për miratim.

“Ministria e Financave është në komunikim të vazhdueshëm me odat. Përgatitja e Projekt-Buxhetit për vitin 2020 po vazhdon dhe ai do t’i paraqitet Qeverisë brenda afatit, d.m.th. deri në 1 nëntor”, thonë nga Ministria e Financave.

Sidoqoftë, disa ndërmjetës, së fundmi, sipas sinjaleve që marrin nga qeveria, thonë se taksimi i fitimeve të kapitalit është pothuajse i sigurt se nuk do të fillojë vitin e ardhshëm.

Ligji për taksën e të ardhurave personale u miratua në fund të vitit 2018 dhe ka hyrë në fuqi që nga fillimi i këtij viti. Këto ndryshime tatimore filluan me ish-Ministrin e Financave, Dragan Tevdovski, i cili i mbrojti ata me tezën se kështu rialokohet pasuria dhe arrihet barazi më e madhe. FLAKA

BURIMI: Faktor.mk

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka October 28, 2019 21:38