“Titanik”, dëshmitari: Shtypeshin letërnjoftime me principin “prano-dorëzo”

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka November 8, 2019 21:19

“Titanik”, dëshmitari: Shtypeshin letërnjoftime me principin “prano-dorëzo”

Në vitin 2013, Ferkus Ali dhe Ali Emes kanë fotografuar dhe shtypur mbi 500 letërnjoftime për banorët e komunës së Pustecit në Shqipëri dhe nga Gora në Kosovë. Ata nuk ndiqen penalisht në çështjen e PSP, “Titanik” për parregullsi zgjedhore, por u thirrën sot në sallën e gjyqit nga prokurorja Lile Stefanova për të dëshmuar për mënyrën e drejtimit dhe lëshimin e kartave të identitetit për njerëzit nga diaspora pa adresë. Personat për fotografim janë marrë nga Munir Pepiq, një i pandehur të cilin gjashtë dëshmitarë konfirmuan se ishte personi i kontaktit midis punonjësve dhe porositësve të operacionit, përcjell FLAKA.

“Pepiq arriti në ora 17 pasdite dhe kishte dy ose tre më shumë me të për ID, dhe më tha të bëja fotografi. Në sistem pashë që ata janë nga diaspora, d.m.th që jetojnë jashtë vendit. Unë i thashë që ata kishin nevojë për një procedurë qëndrimi për Qytetin e Shkupit. Ai më tha që ishte rënë dakord me Shefen Jadranka Gulevska në këtë formë të pranohen. Pas kësaj e thirra Dimçevën, dhe ajo më tha që drejtoresha sapo i kishte thënë që t’i pranonte kërkesat dhe t’a kërkoja Gulevska. Kur e thirra, ajo më tha që ishte pajtuar me Ministrinë e Brendshme dhe kështu ishte vendosur mënyra, dhe dokumentacioni do të dorëzohej më vonë. Ai më tha që qëndroj prapa kësaj gjëje, mos u shqetëso. Ai më tregoi të tre kërkesat për tu vendosur në një zarf të veçantë”, ka dëshmuar dëshmitari Ali.

Banorët e Gazi Babës janë bërë votues në Qendër, dhe operacioni u komandua nga ata që ishin përgjegjës për lëshimin e kartave të identitetit që morën udhëzime nga ish shefi i kabinetit të Jankulovska në Ministrinë e Brendshme dhe tani akuzohen për “Titanik” Kiro Todorovski. Një tjetër nëpunës do të dëshmojë se operacioni është kryer në bazë të “prano-dorëzo”, edhe pse ata të gjithë e kanë ditur se dokumenti kryesor për lëshimin e një letërnjoftimi nuk ishte dorëzuar.

“Sinqerisht nuk më interesonte nëse kërkesat ishin të plota. A kanë ato dokumentet e nevojshme. Unë e njoftova shefin e shtabit për të, dhe i përcolla me fjalët e Munir Pepiq se këta njerëz janë në një situatë të keqe financiare dhe nuk mund të vijnë personalisht për të paraqitur një kërkesë me të gjitha dokumentet e nevojshme”, ka dëshmuar Millka Dimitrovska.

Për këto keqpërdorime, të pandehurit janë Nikolla Gruevski, Kiril Bozhinovski, Mile Janakieski, Gordana Jankuloska, Martin Protoger, Biljana Brishkoska Boshkovski, dhe 14 të tjerë për krime kundër procesit zgjedhor. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka November 8, 2019 21:19