Toka është shumë e ndotur në vendin tonë

Toka është shumë e ndotur në vendin tonë

Karrota, lakra dhe selino në rajonin e Shkupit kanë një koncentrim të metaleve të rënda në vetvete. Përqendrimet e arsenit në karrota dhe lakër janë mbi maksimumin e lejuar, por në selino deri në 16 herë tejkalon kufijtë maksimalë të lejuar, tregojnë hulumtimin e shoqatës ekologjike “Vila Zora” nga Velesi e bërë në tre muajt e fundit, përcjell FLAKA.

“Problemi më i madh në këtë rajon, në zonat bujqësore përreth “Zhelezarës” ku është studiuar arseni, është 1, 5 më shumë se përqendrimet maksimale të lejueshme. Ky është edhe një konfirmim pas analizave në Veles, Kavadar dhe Tetovë rajonet industriale në Shkup, si një rajon industrial në gjendjen e ndotjes së tokës është e mirë dhe për të prodhuar ushqime me metale të rënda dhe se është koha që shteti duhet të ndërmarrë diçka për ti ndihmuar prodhuesit, dhe në këtë mënyrë për njerëzit që konsumojnë këtë ushqim, të ndihmohen”, tha Nenad Kociq, nga shoqata ekologjiek “Vila Zora”.

Shqetësuese është fakti se me kalimin e viteve, toka pjellore po zvogëlohet dhe pak është bërë për dekontaminimin e saj, tregojnë statistikat në vitin 2016, thotë profesor Mitkova.

“Me disa punë jo të mira që bënë në Ministrinë e Bujqësisë, më saktësisht në Ligjin për Bujqësi, ata lejuan që toka më pjellore të shndërrohej në tokë ndërtimore. Është vërtet fatkeqësi”, tha prof. Tatjana Mitkova, Fakulteti i Shkencave Bujqësore dhe Ushqimit.

Ushqimet toksike kanë pasoja të gjera për shëndetin e njeriut dhe për këtë arsye nevojitet dekontaminimi i tokës, kushtet për prodhimin e ushqimeve të shëndetshme, vendosja e produkteve bujqësore në tregun vendas dhe të huaj dhe sigurisht përmirësimin e statusit social dhe ekonomik të fermerëve, u bën thirrje nga pjesëmarrësit në tribunën e sotme në Shkup. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Qershor 12, 2019 22:41

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.

HAPËSIRË E SPONSORIZUAR

Loading...