TOP 50 – kompanitë më të mëdha podhuese në RMV

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Maj, 2023 22:05

TOP 50 – kompanitë më të mëdha podhuese në RMV

Edhe gjysma e kompanive më të mëdha prodhuese në RMV kanë një komponent të fortë ose dominues të eksportit. Investimet Greenfield, të cilat janë mbështetëse të industrisë botërore të automobilave, janë më të shumtat në kapacitetet më të mëdha prodhuese sipas të ardhurave të vitit të kaluar. Në 15 kompanitë më të mëdha prodhuese, vetëm 4 janë në pronësi dominuese dhe nga 50 prodhuesit më të mëdhenj, gjithsej 11 kompani kanë të ardhura të barabarta ose më të mëdha se 100 milionë euro, përcjell FLAKA.

50 kompanitë më të mëdha prodhuese në Maqedoni, shumica e të cilave janë kryesisht të orientuara nga eksporti, kanë gjeneruar të ardhura prej më shumë se 5.2 miliardë euro, sipas të dhënave zyrtare nga analiza e “Factor: Top 50 Kompanitë Prodhuese”, sipas të dhënave zyrtare nga baza e të dhënave të regjistrit qendror. Këto të dhëna flasin më shumë se sa duhet për strukturën dhe përqendrimin e ekonomisë vendore.

Dhe vitin e kaluar më i madhi dhe pakrahasueshëm më i suksesshmi (sipas fitimit të shprehur në shifra absolute) është “Johnson Mathie”, prodhuesi botëror i sistemeve katalizatore të nevojshme për industrinë moderne të automobilave.Në 15 kompanitë më të mëdha prodhuese vendore, po aq pasi gjashtë janë investime Greenfield në fushën e industrisë së automobilave.

Në pesë prodhuesit më të mëdhenj është një kompani farmaceutike vendore, ajo është “Alkaloid” nga Shkupi. Në dhjetë kompanitë më të mira prodhuese është edhe një industri e madhe e çelikut në pronësi vendore – IGM Trade i biznesmenit nag Kavadari, Ilija Geçev. Në mesin e dhjetë prodhuesve më të mirë vendas janë shkritorja për nikelin dhe metalet e tjera me ngjyra, Euronikel Industries (ish FENI), shkritorja e çelikut në Shkup “Maxtil” dhe e vetmja fabrikë e çimentos “Usje”.

Në këtë grup prej dhjetë kompanive më të mëdha që kanë të ardhura prej 100 milionë euro janë Birarria Shkup dhe kompania e vetme e prodhimit të baterive Tab Mak nga Probishtip.

Industria më e madhe ushqimore “Vitaminka” nga Prilepi si dhe kompania më e madhe e tekstilit nga i njëjti qytet “Comfi-Angel” gjetën vendin e saj në grupin e 20 prodhuesve më të mëdhenj. Këtu është prodhuesi më i madh i profileve dhe tubave plastikë nga Gjevgjelia, Konti Hidroplast, si dhe kompania më e madhe e duhanit dhe cigareve, Alliance One, selia e së cilës është në Kavadar.

Më poshtë është një listë e 50 kompanive më të mira prodhuese.

*Maqedonia Kostale në vitin 2022 ka të ardhura prej 118.4 milionë euro dhe sipas atij parametri është në 10 kompanitë më të mëdha prodhuese, por nuk renditet sepse e mbylli vitin me humbje. Ashtu si kompania Lear Corporation. Kompanitë që e mbyllën vitin 2022 me rezultat financiar negativ nuk renditen në listë;

** Renditja nuk përfshin kompanitë minerare në përputhje me nomenklaturën kombëtare të aktiviteteve ekonomike;

BURIMI: FAKTOR.MK

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 26 Maj, 2023 22:05