Traumat e fëmijërisë, epigjenetika dhe ankthi

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 19 Shtator, 2018 22:51

Traumat e fëmijërisë, epigjenetika dhe ankthi

As Dr. Battaglia dhe kolegët e tij në letrën e publikuar të tyre, me eksperimentet e realizuar me minj kanë zbuluar se në mënyrë të përsëritur nga nënat e tyre shkaktojnë modifikime epigjenetike.

Epigjenetika i referohet ndryshimeve në ADN, që nuk ndryshojnë sekuencën e ADN-së, por mund të ndikojnë nëse disa gjene janë të ndezur ose fikur.

Në veçanti ndryshimi shkaktohet nga trauma e fëmijërisë në gjenin acid. Kjo shkakton ndjeshmëri të rritur dhimbje dhe mbindjeshmëri ndaj dyoksidit të karbonit në ajër.

Si shpjegohet edhe në hulumtim, këto ndryshime fiziologjike si mbindjeshmëria e dioksidit të  karbonit, mund të çojnë edhe në simptoma fizike, të tilla si vështirësia në frymëmarrje, që janë edhe shënuar të panikut shkruan medicalnewstoday.com, përcjellë KlanKosova.

Bazuar në këtë , ekipi ka ngritur një hipotezë se një medikament që mund të pengojë kanalet e joneve të ndjeshme ndaj acidit, mund të zvogëlojë ndjeshmërinë e dhimbjes dhe mbindjeshmërinë ndaj dioksidit të karbonit.

Kështu Dr, Battaglia dhe ekipi i tij, vlerësuan efektet e frenuesit të kanalit të joneve, “amiloride”, një ilaç që zakonisht përdoret për të trajtuar hipertensionin.

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka 19 Shtator, 2018 22:51