Ulet numri i specialistëve, nuk ka kush t’i trajtojë pacientët

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 22 Nëntor, 2022 21:01

Ulet numri i specialistëve, nuk ka kush t’i trajtojë pacientët

Ka mungesë të kuadrit dhe nuk ka mbetur kush të trajtojë pacientët. Mjekët ikin ose jashtë vendit ose në spitale private, përcjell FLAKA.

Mjekët amë alarmojnë për këtë çështje dhe i dërgojnë mesazh autoriteteve shëndetësore që të merren më seriozisht me politikat afatgjata.

Kryetarja e Shoqatës së mjekëve privatë, Çollakova, tha se numri i pediatërve familjarë në terren është në rënie kritike.

Nuk ka salla, nuk ka staf, nuk ka pajisje. Thotë se edhe për ndërhyrjet më të vogla dhe rutinë, nuk është e sigurt se kujdesi shëndetësor dhe kujdesi mund të sigurohet kudo.

“Ne kemi paralajmëruar se 13 mjekë pediatër familjarë do të qëndrojnë në terren deri në vitin e ardhshëm, në nivelin e kujdesit parësor shëndetësor. Ka një numër të madh spitalesh ku nuk ka anesteziologë dhe ka kirurgë, dhe si do të funksiononin pa njëri-tjetrin?! Ka edhe spitale ku situata është e kundërt – ka salla, pa staf, ose ka staf dhe pa pajisje. Gjendja e përgjithshme, e cila është shumë e rëndë për pacientët tanë, edhe për ne si punëtorë shëndetësorë, është vërtet shqetësuese”, thotë kryetarja e shoqatës së mjekëve privatë, dr. Lidija Çollakova – Dervishova.

Një grup pune në kuadër të ministrisë merret pikërisht me problemet në kujdesin shëndetësor në nivelin parësor. Ka edhe përfaqësues nga fondi, odat, por edhe nga Shoqata e Mjekëve Familjarë me kryetare Çollakova-Dervishova.

Nga MSH, në përgjigje pohojnë se po investojnë në pajisje dhe pajisje të reja dhe moderne për spitalet. Ata thonë se ka një plan për të forcuar aktivitetet e specializuara.

“Me Programin për Specializime për vitin 2022, i cili është në zhvillim e sipër, planifikohet të forcohet me specialistë të disa fushave, përfshirë pediatri, gjinekologji, anesteziologji, okulistikë, reumatologji, kardiologji, ortopedi dhe specialitete të tjera”, reagojnë nga Ministria e Shëndetësisë.

Problemi me specialistët, nga Shoqata e Mjekëve Privatë, mendon se mund të zgjidhet nëse përshpejtohet periudha e specializimit dhe shkurtohet koha prej gjashtë vjetësh, e cila u nevojitet tani mjekëve të rinj. Dr. Çollakova-Dervishova e mbron këtë tezë, pa dhënë një pasqyrë më të qartë nëse mjekët do të humbasë cilësinë e tyre. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 22 Nëntor, 2022 21:01

Marketing Politik - Çmimore

Presidenciale | Parlamentare