Vazhdojnë bisedimet për rritjen e pagës minimale

Vazhdojnë bisedimet për rritjen e pagës minimale

Pagë minimale jo më të ulët se 15 mijë denarë, kërkon Sindikata. Në këtë mënyrë punëtorët do të jenë në gjendje të plotësojnë të paktën nevojat e tyre themelore të jetesës, përcjell FLAKA.

Puna duhet të vlerësohet me një koeficient sipas nivelit të arsimit dhe ekspertizës. Nëse rritet minimalja, do të ketë një rritje edhe të pagave të tjera, sipas Sindikatës.

“LSM ka të bëjë me rritjen e pagës minimale e cila nuk duhet të jetë më pak se 60% e pagës mesatare në vend, ose siç qëndron aktualisht, nënkupton pagën minimale prej 15,110 denarë. Ne gjithashtu propozojmë që të miratohet një ligj mbi pagat, ku puna do të vlerësohet me një koeficient. Paga minimale, më e ulta për të ndjekur raportin, dhe çdo punëtor që duhet të paguhet sipas nivelit të tyre të arsimit, ekspertizës, por edhe për të ndjekur rritjen e tërë ekonomisë, shportës së konsumatorit dhe pagës mesatare”, tha Darko Dimovski, kryetar i LSM.

Organizata e punëdhënësve dhe Konfederata e Biznesit thonë se maksimumi që ata mund të japin është 13.500, ose 14,000 denarë. Është një vijë e kuqe, mbi të cilën ata nuk mund të përballojnë ngarkesën pa mbyllur një pjesë të kapacitetit. Kujdes me rritjen e minimales kërkoi edhe Banka Botërore. Raporti i fundit thotë se pagat duhet të rriten në përputhje me produktivitetin, ndërsa produktiviteti te ne bie.

“Tendenca e vazhdueshme e rritjes së pagave, veçanërisht në aktivitetet me intensitet të punës, së bashku me një rënie të produktivitetit të punës në shumicën e sektorëve është duke rrezikuar konkurrencën e ekonomisë pasi rriten njësitë e punës. Prandaj është e nevojshme që ato të analizohen me kujdes dhe të jenë të mençura për lartësinë e pagës minimale”, tha Marko Mantovanelli nga BB.

Bisedimet aktualisht janë duke vazhduar midis qeverisë, sindikatës dhe punëdhënësve për ngritjen e pagës minimale, e cila tani është 12.500 denarë. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 10 Tetor, 2019 21:11

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.