Vendlindja e Hitlerit do të bëhet qendër trajnimi për të drejtat e njeriut

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Maj, 2023 20:30

Vendlindja e Hitlerit do të bëhet qendër trajnimi për të drejtat e njeriut

Shtëpia në Austri ku lindi Adolf Hitleri do të shndërrohet në një qendër trajnimi për të drejtat e njeriut dhe për oficerët e policisë, njoftoi Ministria e Brendshme e Austrisë të mërkurën.

Vendimi u mor në bazë të rekomandimeve të një komisioni ekspertësh ndërdisiplinor që ka të bëjë me privimin e pronës nga “apeli mitik ndaj qarqeve ekstremiste”, tha ministria në një deklaratë.

Ne duhet të përballemi me të kaluarën tonë dhe t’i japim këtij vendi të ngarkuar historikisht një perspektivë që pohon jetën,” tha historiani Oliver Rathkolb, një profesor në Institutin e Historisë Bashkëkohore në Universitetin e Vjenës, në një konferencë shtypi të martën.

Hitleri lindi në një apartament në ndërtesë më 20 prill 1889 dhe jetoi atje derisa familja e tij u largua kur ai ishte tre vjeç.

Ndërtesa i përkiste Gerlinde Pommer, familja e së cilës zotëronte ndërtesën para lindjes së Hitlerit, për dekada të tëra.

Ajo do të jetë një zyrë për organizatën më të madhe të të drejtave të njeriut në Austri dhe do të jetë gjithashtu një qendër trajnimi në këtë temë thelbësisht të rëndësishme,” anëtari i komisionit Hermann Feiner, ish-kreu i projekteve të ndërtimit dhe pasurive të paluajtshme në Ministria e Brendshme.

Konvertimi i cili do të kushtojë rreth 20 milionë euro (21.5 milionë dollarë) pritet të përfundojë në vitin 2025 citon CNN.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Maj, 2023 20:30