Virusi Korona dridh ekonominë e Maqedonisë

Virusi Korona dridh ekonominë e Maqedonisë

Sa rëndë do të godasë koronavirusi ekonominë e vendit, deri më tani askush nuk dëshiron të parashikojë. Një pjesë e biznesit, veçanërisht turizmi, tashmë ka filluar llogaritë negative. Marrëveshjet për 8 Mars në Itali, si dhe ekskursionet studentore në shumicën e vendeve evropiane, janë anuluar, përcjell FLAKA.

Hotelierët në vend janë duke pritur. Disa turistë nga Greqia u larguan nga fundjava në Ohër. Por situata duhet të shikohet më gjerësisht, thotë profesori i ekonomisë Borçe Trenovski. Ekonomia maqedonase është mjaft e hapur për jashtë vendit dhe ekziston një rrezik serioz që kjo gjendje me virusin korona të vazhdojë.

“Por cili është elementi më i rëndësishëm që lidhet me virusin korona? Ndryshon sjelljen e njerëzve. Dhe ai shkon në të gjitha segmentet. Njerëzit udhëtojnë më pak, nuk përdorin transport. Nuk blejnë si zakonisht. Ekskursione, projekte të mëdha, investime të mëdha shtyhen për shkak të pasigurisë së tërë situatës. Kjo zvogëlon konsumin e produkteve të caktuara dhe zvogëlon përdorimin e shërbimeve të caktuara. Bëhet fjalë për kompanitë dhe fitimet dhe suksesin e tyre. Nëse vazhdon, atëherë do të ketë rezultate negative për shumicën e kompanive edhe në nivel global. Duke pasur parasysh që Kina zë 16% -17% të PBB-së globale, efektet negative janë të paqarta dhe tanimë të dukshme”, tha Borëe Trenovski, profesor universiteti.

Industria e lëkurës dhe këpucëve në vendin tonë është në telashe. Biznesmenët shpresojnë se paniku do të jetë vetëm i përkohshëm. Fabrikat e këpucëve të Kumanovës, të cilat eksportojnë 90% të prodhimit të tyre në Itali, thonë se deri më tani nuk ka pasur anulim të porosive.

“Ne nuk kemi asnjë njoftim për disa anulime të mëdha. Disa firma më të vogla kanë pasur anulime qysh në dhjetë ditët e para, kur korona u shfaq në Kinë. Nuk ka informacion të ri në lidhje me anulimet ose dorëheqjet e reja. Ne jemi duke monitoruar nga afër situatën në Itali, por tani për tani është normale”, tha Lidija Milanovska, kryetare e Shoqatës së Këpucëve.

Tregjet botërore të aksioneve janë në të kuqe. Analistët paralajmërojnë se epidemia mund të shkaktojë kaos ekonomik që nuk është parë që nga kriza financiare e vitit 2008. As Bursa e Maqedonisë nuk mbeti imune. Ajo është në minus për disa ditë. Por disa investitorë përdorën rënien e aksioneve për të blerë shpejt, dhe tregu i aksioneve sot pati një rritje të qarkullimit. Indeksi MBI 10 u rrit me 0.75%.

“Sot kemi ditën tonë të parë të stabilizimit pas disa ditësh rënie serioze. Për disa investitorë, këto çmime janë tërheqëse dhe mund të ia vlen të blejnë aksione. Duke pritur që reagimi të jetë dërrmues dhe tepër dramatik për efektin real. Sidoqoftë, kjo mund të jetë e vërtetë, por gjithashtu mund të jetë e gabuar. Askush nuk mund ta dijë me siguri. Ne do ta dimë vetëm kur ta vendosim këtë episod me virusin rrënjë pas nesh”, tha Andrei Pulejkov, KB Publikum Invest.

Për ekonomistët, skenarët më pesimistë për ekonominë maqedonase janë ndërprerja e bashkëpunimit të tregtisë së jashtme, kryesisht Gjermania, ku virusi korona tashmë është shfaqur. Atëherë kërkesa ndalet, dhe kështu ndodh rënia e prodhimit në vendin tonë. Në kushte të tilla është e vështirë të vendosen masa mbrojtëse.

Përveç kompanive, “viktima” financiare e koronavirusit mund të jetë buxheti i shtetit nëse situata përkeqësohet. Por mbrojtja e shëndetit të qytetarëve duhet të ketë përparësi ndaj pasojave të mundshme negative ekonomike. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 28 Shkurt, 2020 21:00

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.