Vjelja e grurit ka mbaruar, gjysma e të korrave ka mbetur në kapanone

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Gusht, 2022 21:30

Vjelja e grurit ka mbaruar, gjysma e të korrave ka mbetur në kapanone

Vjelja e grurit ka mbaruar dhe gjysma e të korrave mbetet në kapanone. Shteti ende nuk e ka përcaktuar çmimin e prodhimit. Aktualisht çmimi i blerjes është më i lartë se ai i vitit të kaluar, por është larg nga kërkesa e fermerëve prej 22-23 denarë për kilogram. Ata që nuk kanë ku ta ruajnë drithin ua dorëzojnë blerësve, me kontrata bosh se grurin do ta marrin me çmimin në momentin që kërkojnë pagesën, përcjell FLAKA.

Ministria e Bujqësisë tha se prodhimi i këtij viti është 267 mijë tonë. Me këtë, kultura vjetore në vend do të plotësojë 80% të nevojave. Megjithatë, fermerët thonë se rendimentet, sidomos në rajonin e Oveçepoles, kanë dështuar rëndë. Fajin për këtë kanë ndryshimet klimatike, më pak mbeturina nëpër fusha për shkak të çmimit të lartë, por edhe bashkëpunimi i dobët me mullixhinjtë.

“Ne kemi bërë një propozim që çmimi i grurit të jetë sa një e treta e atij të miellit. Është e rëndësishme të kemi një bashkëpunim të mirë. Kjo do të thotë se në një marrëveshje të ndërsjellë mullinjtë na mbështesin në të gjitha fazat nga mbjellja deri në korrje. Kjo do të zvogëlojë problemet që dalin çdo vit”, thotë për TV 24 Petar Stojkovski, kryetar i Shoqatës së Fermerëve.

Sipas parashikimeve, viti i ardhshëm do të jetë një nga më të vështirat për sa i përket sigurimit të sasive të mjaftueshme të grurit dhe misrit. Autoritetet sigurojnë se nuk do të ketë probleme. Kjo temë do të diskutohet edhe në fillim të shtatorit në kuadër të “Ballkanit të Hapur”. Ndërkohë, çmimi i grurit në bursat botërore ndryshon dhe varet nga situata aktuale me luftën në Ukrainë. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Gusht, 2022 21:30