Vlon nga mashtrimet e dashurisë në internet, epiqendra e ‘takimeve fatale’ në Facebook

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2023 20:46

Vlon nga mashtrimet e dashurisë në internet, epiqendra e ‘takimeve fatale’ në Facebook

Grupi bankar britanik TSB u ka bërë thirrje mediave sociale dhe aplikacioneve të takimeve që të mbrojnë më mirë përdoruesit e tyre nga profilet e rreme për shkak të rritjes alarmante të mashtrimeve të romancave.

Duke analizuar të dhënat nga dhjetori 2020 deri në janar 2022, TSB zbuloi se mashtrimet romantike ishin pothuajse dyfishuar në krahasim me nivelet para pandemisë, me një rritje rekord prej 91% në humbje – me një mesatare prej 6,100 £ për incident.

Hulumtimi i TSB zbuloi se ata që mashtroheshin në ‘marrëdhënie’ të tilla paguanin mesatarisht dy muaj (62 ditë), por kishte të paktën një mashtrim që zgjati 1059 ditë, pothuajse tre vjet.

Në 32% të rasteve – pothuajse një në tre raste – mashtruesit morën para nga viktimat për më shumë se dy javë përpara se viktimat të kuptonin se ishin viktima të mashtrimeve të dashurisë. Më shumë se një e katërta (27%) e marrëdhënieve të rreme zgjatën më shumë se një muaj, ndërsa 11% zgjatën më shumë se gjysmë viti.

Sipas psikologut Sam Owen, sa më gjatë të zgjasin këto “marrëdhënie”, aq më shumë dëshiron viktima ta bëjë atë të funksionojë dhe aq më e vështirë është për të që të thonë jo.

“Gjëja më e rëndësishme këtu është të akordoni sa më shpejt që të filloni të vini re shenja se personi me të cilin po flisni është një mashtrues.”

Në rastet kur u regjistrua origjina e mashtrimit të dashurisë, qasja fillestare e mashtruesit u bë përmes rrjeteve sociale dhe aplikacioneve të takimeve, ku Facebook si faqja e “takimit fatal” shfaqej në më shumë se një të tretën (35%) të të gjitha rasteve të mashtrimit. . Pasuar nga Tinder (24%), Plenty of Fish (21%), Match.com (9%), Olderdating.com (3%), Bumble (3%) dhe Instagram (3%).

Sipas hulumtimeve, të gjitha grupmoshat janë të ndjeshme për t’u bërë viktimë e një mashtrimi dashurie. TSB thotë se ka rimbursuar viktimat e moshës 18 deri në 77 vjeç. Mosha mesatare e viktimave të raportuara nga grupi bankar është 47 vjeç.

Gratë janë viktima në 66% të rasteve të mashtrimit që lidhen me marrëdhëniet e dashurisë. Statistikisht, ata humbasin mesatarisht 6,300 £ secila krahasuar me një humbje mesatare prej 4,600 £ kur burrat bien viktima të mashtrimit të romancës.

TSB thotë se vetëm 35% e fondeve të humbura në mashtrimet romantike u kthehen viktimave.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 6 Shkurt, 2023 20:46