Von Der Leyen: Populli i Maqedonisë e ka Evropën në zemrat dhe në mendjet e tyre

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 29 Shtator, 2022 21:17

Von Der Leyen: Populli i Maqedonisë e ka Evropën në zemrat dhe në mendjet e tyre

Shumica e përparimit të Ukrainës në reformat e BE-së është arritur sepse njerëzit e kanë Evropën në zemrat dhe mendjet e tyre, vuri në dukje presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen në fjalimin e saj në Forumin e dhjetë Demokratik të Athinës, duke shtuar se e njëjta gjë është e vërtetë dhe për miqtë në Shqipëri, në Maqedoni dhe në mbarë Ballkanin Perëndimor, si dhe për Moldavinë dhe Gjeorgjinë, të cilët po ashtu kërkuan anëtarësim në BE, përcjell FLAKA.

Von der Leyen foli në detaje për demokracinë dhe vlerat demokratike, duke vënë në dukje se sulmi rus ndaj Ukrainës është një “luftë autokracie kundër demokracisë”, por gjithashtu shprehu një bindje të thellë se “demokracia do të mbizotërojë”. Ajo theksoi gjithashtu se era e ndryshimit po fryn në të gjithë Evropën.

Ai tha se të gjitha demokracitë janë “një punë në progres, duke përfshirë edhe brendësinë e BE-së, e ndërtuar mbi premtimin e unitetit në diversitet” dhe shtoi se ky premtim ende nuk është realizuar plotësisht.

Ai foli për katër prioritete që kërkojnë fokus: kërcënimet e reja, krizat e shumta, përpjekjet për kufij të rinj dhe brezat e ardhshëm.

Lidhur me kërcënimet e reja, ajo tha se “luftanijet dhe ushtarët nuk janë më armët e vetme në duart e autokratëve të huaj”, por dezinformimi, si dhe sulmet kibernetike, të cilat “janë edhe pjesë e luftës së tyre kundër demokracisë”.

Lidhur me krizat e shumta, ai kujtoi pandeminë, krizën shëndetësore dhe prokurimin e suksesshëm të vaksinave, iu referua reagimit të Unionit “me shpejtësinë e dritës ndaj sulmit rus kundër Ukrainës, me paketën më të madhe të sanksioneve në histori” dhe tha se “demokracitë mund të arrijnë një rezultat nëse veprojmë të bashkuar”.

“Sulmi i Putinit kundër Ukrainës është një përpjekje për të ndryshuar rrjedhën e historisë dhe për të ndalur rrugën e gjatë të demokracisë”, theksoi presidentj e KE, duke shpjeguar prioritetin e tretë dhe shtoi se nuk bëhet fjalë vetëm për luftën e Rusisë kundër Ukrainës, por edhe për një seria e demokracive të tjera në botë.

Si prioritet i katërt ajo theksoi se “nuk duhet të harrojmë kurrë se demokracitë tona i përkasin brezave të ardhshëm”. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 29 Shtator, 2022 21:17

07
Dhj
Petrit Pollozhani nga Lëvizja BESA i ftuar në emisionin e sontëm “Magazina Ekonomike”, mes tjerash...
07
Dhj
Anëtari i Bordit Ekzekutiv të LSDM-së, Andrej Petrov, ka theksuar se zgjedhje të parakohshme parlamentare...
07
Dhj
Derisa e kremtojmë 30-vjetorin e Misionit, ju po përgatiteni ta merrni funksionin kryesues me OSBE-në. Vallë...
07
Dhj
Duke përjashtuar Shqipërinë si vendi me shumën qesharake të pensionit, Maqedonia bën pjesë në grupin...